Događaji

Pregovori

MVPEI: brodovlasnici MT Irene u kontaktu s piratima

MVPEI: brodovlasnici MT Irene u kontaktu s piratima

Japanski tanker MT Irene otet je u četvrtak u vodama kod Somalije, na putu iz Francuske za Indiju kroz Adenski zaljev, jednom od najopasnijih područja po broju piratskih napada

Brodovlasnici otetog japanskog broda MT Irene, na kojem su i dvojica hrvatskih državljana, uspostavili su konakt s piratima, ali neće otkrivati pojedinosti radi sigurnosti posade, objavilo je u ponedjeljak Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) .

Japanski tanker MT Irene otet je u četvrtak u vodama kod Somalije, na putu iz Francuske za Indiju kroz Adenski zaljev, jednom od najopasnijih područja po broju piratskih napada.

"Prema našim saznanjima brodovlasnici su uspostavili kontakt s piratima i nastavak pregovora očekuje se u utorak", priopćio je Ured glasnogovornika MVPEI-ja.

Prošlog je tjedna u Adenskom zaljevu oteto ukupno četiri broda, među njima i Irene, a ukupno je ove godine u vodama Roga Afrike oteto 30 brodova.

"Na vrhu prioriteta brodovlasnika je sigurnost posade broda i stoga su najavili kako neće otkrivati uvjete pregovora do konačnog rješenja situacije", priopćio je Ured.

Otmice se najčešće rješavaju plaćanjem otkupnine od 10,000 dolara na više.

Brodovlasnici čine sve kako bi čim prije posada bila oslobođena, dodaje MVPEI.

MVPEI je potvrdio da je u aktualnu situaciju uključeno i veleposlanstvo RH u Egiptu koje je nadležno za Somaliju. To veleposlanstvo stupilo je u kontakt s veleposlanstvom Somalije u Egiptu, rekao je Ured glasnogovornika.


Reci što misliš!