Događaji

Novi incident

Francuska: Novi incident u nuklearci

Francuska: Novi incident u nuklearci

Centrala u Tricastinu koja obuhvaća više objekata, ljetos je zabilježila nekoliko incidenata

U francuskoj nuklearnoj centrali u Tricastinu, na jugoistoku zemlje, dogodio se novi incident, četvrti u dva mjeseca, objavio je glasnogovornik Službe za nuklearnu sigurnost, a prenosi Net.hr .

"Jutros (ponedjeljak), tijekom operacija pražnjenja goriva planiranih u okviru gašenja proizvodnog postrojenja broj 2, uočen je nepravilan položaj dvaju uređaja za gorivo, što je onemogućilo nastavak operacije", piše u priopćenju EDF-a.

"Zgrada reaktora je evakuirana i preventivno je zatvorena. Mobilizirane su ekipe potrebne za uklanjanje tehničkog incidenta", dodaje francuska energetska grupacija koja zasad ne može reći koliko će intervencija potrajati.

EDF koji jamči da "događaj nema nikakva utjecaja na okoliš i na sigurnost postrojenja", predložio je nuklearnim vlastima da incident svrstaju na prvu razinu ljestvice s podjelom od 0 do 7.

Centrala u Tricastinu koja obuhvaća više objekata, ljetos je zabilježila nekoliko incidenata.

Incidenti koji su se dogodili u Tricastinu i u Romansu potaknuli su zabrinutost i sumnje u zemlji u kojoj nuklearna energija osigurava 80 posto potrošnje električne energije. Organizacija za zaštitu okoliša Greenpeace zatražila je "nacionalnu raspravu" o nuklearnoj energiji u Francuskoj.


Reci što misliš!