Događaji

Ostvarivanje prava

GONG promovira akciju 'Imamo pravo znati!'

GONG promovira akciju 'Imamo pravo znati!'

Cilj je povećati svijest građana o postojanju njihovog prava na pristup informacijama

U sklopu akcije 'Imamo pravo znati! djelatnici GONGa i Transparency International Hrvatska postavili su na Narodnom trgu info štand na kojem su aktivisti dijelili edukativne materijale i pružali informacije zainteresiranim građanima.

Po riječima voditelja projekta Roberta Maračića cilj je povećati svijest građana o postojanju njihovog prava na pristup informacijama. Sve što građani trebaju učiniti da bi saznali neku informaciju je poslati zahtjev nadležnim institucijama koje su im dužne dati te informacije.

Akcija se ove godine provodi po drugi put, a Transparency International Hrvatska i GONG posebno su promovirali Zakon o pravu na pristup informacijama, jedan od ključnih zakona za daljnju demokratizaciju Hrvatske i suzbijanje korupcije.

Prema istraživanju agencije PULS samo 42 posto građana upoznato je s pravom na pristup informacijama što samo govori koliko malo ljudi znaju o ostvarivanju vlastitih prava.

Tijekom akcije organizirat će se javna predstavljanja Zakona o pravu na pristup informacijama u najmanje 13 gradova u Republici Hrvatskoj, konferencija o pravu na pristup informacijama, a na Dan prava na pristup informacijama, 28. rujna, predviđena je i organizacija velikog koncerta na Korzu u Rijeci.


Reci što misliš!