Događaji

Uvijedio Muhameda

Afganistanski novinar i pjesnik dobio 20 godina zbog bogohuljenja

Afganistanski novinar i pjesnik dobio 20 godina zbog bogohuljenja

Prema islamskome zakonu, koji je u afganistanskome ustavu, bogohuljenje je kažnjivo smrću

Afganistanski prizivni sud promijenio je smrtnu presudu na 20 godina zatvora za mladoga novinara osuđenog zbog distribucije internetskoga teksta koji trdi da je prorok Muhamed zanemarivao ženska prava.

Perwiza Kambakhsha (23), novinara u dnevniku Jahan-e Now u siječnju je niži sud u sjevernoafganistanskome gradu Mazar-i-Sharifu bio osudio na smrt, javlja u utorak Reuters.

Uhićenje i presuda tom studentu privuklo je kritike brojnih zapadnih zemalja, afganistanskih medija i skupina za zaštitu ljudskih prava. Mladić je s interneta skinuo iranski tekst i podijelio ga prijateljima, piše France Presse.

"Sud je g. Perwiza Kambakhsha osudio na 20 godina zatvora zbog zločina koji je počinio. No ovo nije konačno, on ima pravo žalbe", rekao je sudac Abdul Salaam Qazizada.

Prema islamskome zakonu, koji je u afganistanskome ustavu, bogohuljenje je kažnjivo smrću.

Osuđeni novinar tvrdi da nije kriv i da su snage sigurnosti mučenjem iz njega izvukle priznanje. "Musliman sam i ne bih si dopustio da vrijeđam svoju vjeru. Bio sam prisiljen potpisati dokumente koji me optužuju", rekao je. "Mučili su me i nisam imao druge nego prihvatiti optužbu", žalio se mladić koji je pripadnik šijitske manjine.


Reci što misliš!