Događaji

Gusari ponovno napali

Jedan brod oslobođen, pirati oteli drugi

Jedan brod oslobođen, pirati oteli drugi

Napadi pirata u somalijskim vodama dosegnuli su najvišu razinu od početka godine

Chemstar Venus, japanski tanker s 23 mornara otet je u subotu u Adenskom zaljevu, istog dana kada je oslobođen Stolt Valor s 22 člana posade, rekao je Andrew Mwangura, direktor Programa za pomoć mornarima za Keniju, prenosi Net.hr .

Prema riječima glavnog tajnika NUSI-ja (Nacionalne unije indijskih mornara) Abdulganija Y. Seranga, kako prenosi indijska novinska agencija PTI, za oslobađanje Stolt Valora i njegove posade plaćena je otkupnina, ali nije htio reći kolika. Pirati su tražili 2,5 milijuna dolara (1,97 milijuna eura) za puštanje posade i broda.

Usto, ruski patrolni brod je natjerao u bijeg pirate koji su pokušali zauzeti saudijski brod.

"Patrolni brod Neustrašivi ruske ratne mornarice spriječio je pokušaj zauzimanja broda Rabia koji je plovio u Adenskom zaljevu pod zastavom Saudijske Arabije", priopćila je ruska mornarica.

Ruski brod primio je poziv saudijskog broda u pomoć u času kada je pratio tri druga broda na udaljenosti od 30 nautičkih milja.

Ruska mornarica je sredinom studenoga bila priopćila da su Neustrašivi i jedan britanski brod spriječili napad pirata na danski brod.

Napadi pirata u somalijskim vodama dosegnuli su najvišu razinu od početka godine.

Somalijski pirati su ove godine napali najmanje 83 strana broda u Indijskom oceanu i u Adenskom zaljevu, dvostruko više nego u 2007., prema Međunarodnom uredu za pomorstvo.

Pirati od 25. rujna drže ukrajinski teretni brod Fainu, natovaren tenkovima.


Reci što misliš!