Događaji

Haški sud

Nobilo uvjeren da tužba Hrvatske za genocid neće proći u Haagu

Nobilo uvjeren da tužba Hrvatske za genocid neće proći u Haagu

Anto Nobilo rekao je kako smatra da Hrvatska, za razliku od BiH, neće imati problema u dokazivanju umiješanosti Srbije u sukob, ali će imati problema u dokazivanju genocida jer ga, kako je rekao, nije bilo

Poznati hrvatski odvjetnik Anto Nobilo rekao je za srbijanski Blic kako smatra da tužba Hrvatske za genocid u Domovinskom ratu neće proći pred Međunarodnim sudom pravde, javlja Net.hr

Anto Nobilo rekao je kako smatra da Hrvatska, za razliku od BiH, neće imati problema u dokazivanju umiješanosti Srbije u sukob, ali će imati problema u dokazivanju genocida jer ga, kako je rekao, nije bilo.

Također, u intervjuu za srbijanski Blic, Nobilo dodaje da je bilo masovnih ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika te da je bilo etničkog čišćenja, no to nije preraslo onu granicu koja bi značila genocid.

Smatra i da Srbija u ovoj situaciji mora ići s protutužbom kako bi poboljšala svoju pregovaračku poziciju, no naglašava da ni jedna niti druga tužba vjerojatno neće uspjeti.

Na pitanje o optužbama za genocid tijekom 'Oluje', Nobilo je odgovorio kako je ta akcija imala više bitnih elemenata koji se približavaju genocidu nego što je to bilo u Vukovaru, međutim, ni ona nije prelazila u genocid.

''Vukovar je bio megazločin u mnogim dijelovima. Ratni zločin protiv civilnog stanovništva, strašni ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i protiv ranjenika, a pobijeni na Ovčari u pravilu su bili hrvatski vojnici, ali nema obilježja genocida'', rekao je Nobilo.

Smatra da ni ono što se događalo nakon 'Oluje' nema obilježja genocida, premda, dodaje, ''nekih elemenata ima i oni se mogu okarakterizirati kao etničko čišćenje''.

''Kada se pravna pitanja politiziraju, onda više nema pameti, onda rade emocije. A na takvim pitanjima najlakše prorade određene strasti'', izjavio je Nobilo.


Reci što misliš!