Događaji

Borba protiv pirata

Njemačka odobrila misiju protiv somalskih pirata

Njemačka odobrila misiju protiv somalskih pirata

EU namjerava djelovati s flotom od šest ratnih brodova i tri zrakoplova za izviđanje. U operaciju kodnog naziva Atalanta uključeno je sedam država EU-a

Vlada kancelarke Angele Merkel odobrila je danas korištenje njemačkog broda u operaciji Europske unije protiv pirata duž somalske obale, javlja Totalportal.hr

Njemačka je obećala fregatu Karlsruhe i oko 1400 pripadnika mornarice, zrakoplovstva i drugih vojnih snaga, no mora čekati i odobrenje parlamenta. Ono se očekuje 19. prosinca a trebalo bi vrijediti do 15. prosinca 2009. godine.

EU namjerava djelovati s flotom od šest ratnih brodova i tri zrakoplova za izviđanje. U operaciju kodnog naziva Atalanta uključeno je sedam država EU-a.

Njemačka je vlada pristala fregati Karlsruhe dati široki mandat po kojem će smjeti pucati na pirate i oslobađati zatvorenike silom ukoliko se to ne uspije postići drugim sredstvima.

Fregata obično ima posadu od 220 ljudi. Njima će biti dopušteno zarobljavati pirate i slati ih na suđenje u Njemačku samo ako naštete njemačkim državljanima ili brodovima.


Reci što misliš!