Događaji

Reforma zdravstva

Sindikati samo uvjetno za reformu

Sindikati samo uvjetno za reformu

HUP je pozdravio činjenicu da se krenulo u reformu zdravstva jer smatra da je to jedna od ključnih reformi koja se mora provesti

Ministar zdravstva Darko Milinović nakon sjednice Gospodarsko socijalnog vijeća izjavio je kako će Upravnom vijeću HZZO-a predložiti da police dopunskog zdravstvenog osiguranja za 1,4 milijuna umirovljenika iznosi kao i do sada 50 kuna, a za one umirovljenike koji imaju mirovinu veću od 5.200 kuna 80 kuna, prenosi Javno.com .

Također će predložiti da za 1, 1 milijun zaposlenih polica dopunskog osiguranja bude kao i do sada 80 kuna, a za 413 tisuća zaposlenih sa plaćom većom od 5.200 kuna 130 kuna. Najveće poskupljenje police osiguranja osjetit će saborski zastupnici koji primaju povlaštene mirovine, jer ministar zdravstva predlaže da se polica dopunskog osiguranja za njih poveća sa 50 na 130 kuna.

Što se, pak, tiče doprinosa za mirovine ministar Milinović kazao je da će umirovljenici koji imaju mirovnu veću od 5.200 kuna plaćat tri posto doprinosa za mirovine, a troškove doprinosa za one koji imaju mirovinu ispod 5.200 kuna će snositi državni proračun.

GSV je, inače, raspravljao o paketu zdravstvenih zakona vezanih uz reformu zdravstva. Hrvatska udruga poslodavaca podržala je prijedlog reforme zdravstvenog sustava dok su sindikati dali uvjetnu podršku. Sindikatima je bio sporan članak prijedloga reforme koji se odnosi na bolovanja kada su ljudi bolesni dulje od godinu dana. U prijedlogu reforme planirao je, naime, da svi koji su na bolovanju dolje od godinu dana ne bi dobivali naknadu, a takvih je u Hrvatskoj negdje oko 16 tisuća.

- Nadam se da ćemo tijekom dana naći konsenzus da oni koji su teško bolesni ipak ne izgube naknadu - kazala je Zdenka Gizdić uime sindikalnih središnjica.

Ministar zdravstva Darko Milinović pojasnio je kao je prijedlog sindikata da se do 18 mjeseci bolovanja plaća 75 posto od zadnje naknade, a nakon 18 mjeseci bolovanja 50 posto od zadnje naknade.

- Naravno, jasno ćemo odrediti kategorije koje ćemo zaštititi.To su maligne bolesti, transplatacije i dijalize - objasnio je ministar Milinović dodavši kako se nada da će tijekom dana sa sindikatima postići dogovor i dobiti neuvjetnu podršku za predloženu reformu zdravstva.

HUP je pozdravio činjenicu da se krenulo u reformu zdravstva jer smatra da je to jedna od ključnih reformi koja se mora provesti. Đuro Popijač, glavni ravnatelj HUP-a, izrazio je ipak žaljenje što se odustalo od nekih dobrih i sjajnih početnih ideja.

- Očekivali smo kako će se ipak napraviti taj hrabri korak da se i privatni osiguravatelji već u prvom koraku uključe u sustav zdravstvene zaštite što držimo da bi dalo još jednu dodatnu kvalitetu i stimulans ukupnom standardu zdravstvene zaštite - istaknuo je Popijač konstatiravši da nisu imali dovoljno vremena argumentirati i razgovarati o dilemama koje su se pojavljivale.

Popijač je pohvalio to što se ipak odlučilo uvesti dodatne instrumente kako bi se smanjila manipulacija bolovanjima.


Reci što misliš!