Događaji

Energetska kriza

Češka sazvala sastanak zbog moguće energetske krize

Češka sazvala sastanak zbog moguće energetske krize

Problem između Rusije i Ukrajine nastao je kad je Ukrajina odbila platiti tri milijarde dolara duga na račun isporučenog plina pa je Rusija blokirala isporuku

U Bruxellesu će se održati sastanak predstavnika Europske unije, koji je zbog iznimno delikatne energetske situacije, kao predsjedateljica Europskom unijom, sazvala Češka, prenosi Totalportal.hr .

Nekolicina europskih zemalja, poput Rumunjske, Bugarske i Mađarske, već se oglasila zbog bitnog smanjenja isporuke plina.

Problem između Rusije i Ukrajine nastao je kad je Ukrajina odbila platiti tri milijarde dolara duga na račun isporučenog plina pa je Rusija blokirala isporuku.

Sukobi se vode i oko cijena, a Rusija za tisuću kubičnih metara, umjesto 179 dolara, sada traži 250. Potpredsjednik Gazproma, Aleksander Medvedev rekao je da je njihova strana spremna na pregovore, koji još nisu na vidiku.

Nažalost, trenutno nismo u pregovorima, na koje je naša strana spremna. No naši ukrajinski kolege očito imaju važnijeg posla od rješavanja ovog problema, jer još nisu došli u Moskvu.

Iako se kraj ovog sukoba se ne nazire, nedostatak plina zasad nije utjecao na Hrvatsku. Koliko će se još osjećati posljedice rusko-ukrajinskog spora, možemo samo nagađati.

 


Reci što misliš!