Događaji

Genocid

Mađarska pravnica prijavila Izrael za genocid

Mađarska pravnica prijavila Izrael za genocid

Prijava podnesena mađarskom glavnom državnom odvjetniku Tamasu Kovacsu objavljena je u srijedu u mađarskim medijima

Mađarska pravnica prijavila je čelnike izraelske države i vojske za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, objavili su mađarski mediji, javlja APA

Pravnica specijalizirana za kazneno pravo Krisztina Morvai u prijavi mađarskom državnom odvjetništvu optužuje Izrael za genocid, nasilje nad civilima, apartheid i uporabu zabranjena oružja u napadima na Pojas Gaze.

Prijava podnesena mađarskom glavnom državnom odvjetniku Tamasu Kovacsu objavljena je u srijedu u mađarskim medijima.

Državno odvjetništvo nije željelo komentirati slučaj, objavio je list Nepszabadsag u svome internetskom izdanju.

Morvai u tekstu prijave objašnjava da je prijava u Mađarskoj protiv stranih državljana zbog zločina počinjenih u inozemstvu opravdana ako je za djela što im se predbacuju predviđen progon u skladu s međunarodnim ugovorima.

Upozorila je na patnje stanovnika Pojasa Gaze kao i na smrt velikog broja civila.

Morvai, docentica za kazneno pravo na državnom Sveučilištu Eoetvoes Lorand (ELTE) u Budimpešti, postala je poznata zadnjih godina zbog svog sudjelovanja u radikalnim inicijativama protiv socijalističke Vlade Ferenca Gyurcsanyja. Na izborima za Europski parlament nastupit će kao glavna kandidatkinja krajnje desne stranke Jobbik.

Po navodima izraelskog lista Haaretz, skupine u brojnim državama naklonjene Palestincima pripremaju tužbe protiv Države Izrael.

Među prvim takvim akcijama našao se zahtjev europskih odvjetnika belgijskom sudu da se izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni za posjeta Bruxellesu u srijedu uhiti zbog "ratnih zločina".


Reci što misliš!