Inovacije
Hrvatski znanstvenici povrće konzerviraju ultrazvukom
Već je dogovorena suradnja s hrvatskim proizvođačima povrća u provedbi projekta te tržišna primjena
Hrvatski znanstvenici novom tehnologijom konzerviranje povrća postavljaju nove trendove u prehrambenoj industriji, njezinim korištenjem ne nastaje otpadni materijal, a utrošak energije je minimalan!
Hrvatski institut za tehnologiju (HIT) i zagrebački Prehrambeno-biotehnološki fakultet potpisali su danas Ugovor o financiranju projekta "Razvoj tehnologija za konzerviranje povrća uz primjenu ultrazvuka i visokih tlakova", vrijedan više od 2,5 milijuna kuna, prenosi Totalportal.hr .
Novim ultrazvučnim postupkom ubrzava se proces konzerviranja i produžava trajnost proizvoda. Korištenjem visokih tlakova uništava se većina nepoželjnih mikroorganizama, a svi nutrijenti iz svježeg povrća ostaju nepromijenjeni. Naljev za konzerviranje sadržavat će makrobiotičke komponente istog učinka koji imaju sol, šećer i ocat, čime će "novo povrće" dobiti dodatnu nutritivnu vrijednost.
Projekt će se financirati sljedeće dvije godine kao dio HIT-ova programa TEST. Njime se financiraju pretkomercijalne istraživačke djelatnosti razvoja novih tehnologija do faze izradbe prototipa.
Dosadašnjim postupkom konzerviranja povrća dobivali su se proizvodi lošije kvalitete jer postupkom pasterizacije proizvod omekša, a uz to se troši velika količina toplinske energije. Zbog djelovanja topline, gube se vrijedne nutritivne komponente kao što su vitamini, proteini, esencijalna ulja, mineralne tvari i drugo.
Projekt će omogućiti tržišnu ponudu kvalitetnijih proizvoda s manjom cijenom proizvodnje i manjom potrošnjom energije.
Hrvatski znanstvenici tom tehnologijom, kako je rečeno, postavljaju nove trendove u prehrambenoj industriji, njezinim korištenjem ne nastaje otpadni materijal, a utrošak energije je minimalan.
Već je dogovorena suradnja s hrvatskim proizvođačima povrća u provedbi projekta te tržišna primjena.
Vezane vijesti
-
Kada nam je potreban stabilan izvor vitamina C iz prirode, redovito posežemo za narančama.
-
Rajčice su ukusno povrće koje se može pripremiti na bezbroj načina te savršeno paše uz gotovo sva jela. U trgovinama ih možemo naći tijekom cijele godine, a uz malo truda možemo ih uzgojiti i kod kuće. Osim što su slatke, sočne i ukusne, one kriju i brojne koristi za tvoje zdravlje!
-
Četiri države zapadnog Balkana u ponedjeljak su poslale ultimatum Hrvatskoj da do kraja ovog tjedna ukine odluku o povećanju pristojbi za fitosanitarni nadzor voća i povrća iz tih zemalja ili će u suprotnom uvesti slične protumjere.
-
Zaleđivanjem povrća očuvat ćeš nutrijente, a proizvodu produžiti rok trajanja
Izdvojeno
-
U prvoj utakmici 17. kola HNL-a Slaven Belupo je kao domaćin svladao Goricu sa 2-1 (0-1). Gosti su poveli golom Medina Gashija (8), no Alen Grgić (67) i Antonio Jagušić (82) su u nastavku preokrenuli.
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
Reci što misliš!