Događaji

Hrvatsko pravosuđe

Tužbe koje zatrpavaju sudove

Tužbe koje zatrpavaju sudove

Ostavljena djevojka svom je bivšem dragom slala dopisnice. Umjesto teksta, na poleđinu bi nalijepila po nekoliko svojih vlasi

Svake se godine na hrvatsko pravosuđe sruči od 1,5 do 1,7 milijuna novih predmeta. Od tolikog broja novih spisa, sedam ili osam posto su kazneni predmeti. Ostalih 93 posto su građanski spisi. Od toga broja oko pola su malični predmeti (dakle, sporovi male vrijednosti). Kad se tome dodaju predmeti u kojima uopće nema spora, odnosno u kojima nema ugroze poretka i prava pojedinca, proizlazi zaključak da oko milijun spisa uopće ne bi trebao stizati na sudačke stolove.

A stižu. Što zapravo krije suha pravosudna statistika? Krije brojne ludosti koje ljudi u svakodnevnom životu pretvaraju u sudski proces. Dva susjeda (jedinstvena ograda između dvorišta) živjela su u dobrome sve dok marelica izrasla na međi nije granama natkrilila i dio dvorišta susjeda. Susjed »s granama« uredno je brao plodove, što je užasno živciralo susjeda »sa stablom«. I opet slijedi tužba, zapravo dvije. Jedna za neovlašteno branje plodova koji nisu njegovi, a druga za sjenu koju stablo pravi u drugom dvorištu. Do spora je došlo, a i do prekida svakog susjedskog odnosa, piše Vjesnik

A kad je već o granama riječ, evo i »državnog slučaja« na istu temu. Drvo s privatne parcele natkrililo je krošnjom mjesto za parkiranje koje je ovlašteno poduzeće asfaltiralo i na njemu uredno naplaćivalo parkiranje. Sve do jednog dana kada je iznenada zapuhao vjetar, slomio podeblju granu, a grana k'o grana - pala i razbila staklo na parkiranom automobilu. Odvjetnik kome se stranka »razbijeno staklo« obratila za pravnu pomoć nije znao koga tužiti. Vlasnika parcele sa stablom krhkih grana ili poduzeće koje naplaćuje parkiranje.

Sudski kroničari zapamtili su i slučaj spora vlasnika dviju bliskih parcela. Da bi vlasnik druge parcele mogao doći do svog zemljišta, trebao je prijeći preko prve. To se zove služnost puta i zakon štiti pravo vlasnika druge parcele da smije nesmetano prelaziti preko posjeda prvog vlasnika. Ali, prvi je vlasnik bio malo »tankih« živaca, pa je za jednoga prelaska preko njegove zemlje istukao prolaznika. Onda je drugi digao tužbu, a prije svakog sljedećeg prolaska, a do okončanja spora, zviždukom s ceste zvao nekog od svojih da izađe van kako bi izbjegao nove batine.

Bizaran je i jedan »ljubavni slučaj«. Ostavljena djevojka svom je bivšem dragom slala dopisnice. Umjesto teksta, na poleđinu bi nalijepila po nekoliko svojih vlasi. Poštari su svakoga dana donosili dlačice i uvojke, dok nesuđenom ljubavniku jednog dana nije prekipjelo. I tužio je bivšu djevojku zbog seksualnog uznemiravanja i duševne boli. Naime, dečko je u međuvremenu našao novu djevojku kojoj se to »dopisivanje« dlačicama uopće nije sviđalo.
Iz takvih spisa valja provoditi reformu pravosuđa. Jer, previše ih je »bedastih«.

Ima i ovakva priča: električni vod proveden je za dvije kuće odjednom. Sat koji broji potrošene kilovate postavljen je na prvoj kući, a vlasnica druge kuće postavila je svoj sat kako bi znala plaća li vlasnik prvog objekta svoju potrošenu struju ili joj nešto dodatno zaračunava. Naravno da je neprestano »zirkanje« u jedan pa u drugi sat užasno nerviralo vlasnika prve kuće, pa je prerezao kabel i drugu kuću ostavio u mraku.

A mrak je pao na oči vlasniku kuće kojem je Elektra, jedno dopodne dok je bio na poslu, na kuću postavila neke svoje instalacije. Tako su mu od kuće napravili trafo-stanicu, pa je on u ljutnji sve to lijepo poskidao i bacio u jarak. Onda su mu na dvorišnu ogradu stigli susjedi koji su zbog uređaja u jarku ostali bez struje. Navodno, šest je tužbi palo samo zbog tog slučaja.


Reci što misliš!