Događaji

Borba protiv pirata

Somalija: UN-ov izaslanik poziva da se uklone uzroci gusarstva

Somalija: UN-ov izaslanik poziva da se uklone uzroci gusarstva

"Ti gusarski čini višestruko ugrožavaju slobodu plovidbe, političku i gospodarsku stabilnost u regiji, slanje humanitarne pomoći (u istočnu Afriku) i prijete okolišu", istaknuo je Uld-Abdalah

Posebni izaslanik Ujedinjenih naroda za Somaliju Ahmedu Uld-Abdalah u četvrtak je ponovno pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne somalskim vlastima uspostaviti mir u zemlji i da počne uklanjati prave uzroke gusarstva, javlja AFP

"Ti gusarski čini višestruko ugrožavaju slobodu plovidbe, političku i gospodarsku stabilnost u regiji, slanje humanitarne pomoći (u istočnu Afriku) i prijete okolišu", istaknuo je Uld-Abdalah u priopćenju objavljenu u Nairobiju.

"Jačanje gusarstva jest uvrjeda međunarodnim zakonima, ali i poziv međunarodnoj zajednici da pruži prikladnu pomoć somalskim vlastima kako bi im pomogla u uklanjanju pravih uzroka gusarstva", dodao je.

"Sveza između sigurnosti, politike i razvoja mora se ubuduće imati na umu", zaključio je.

Somalski gusari naoružani kalašnjikovima i ručnim raketnim bacačima od subote su napali šest stranih brodova pred nosom svjetskih pomorskih velesila brodovi kojih krstare tim područjem.

Gusari su lani u somalskim vodama napali više od 130 trgovačkih brodova, što je više od 200 posto više nego u 2007., po podatcima Međunarodnoga pomorskog ureda.


Reci što misliš!