Događaji

Solarna energija

Hrvatska u energetskoj strategiji potpuno marginalizirala solarnu energiju

Hrvatska u energetskoj strategiji potpuno marginalizirala solarnu energiju

Piršić je upozorio kako svi idu prema novim tehnologijama, dok se Hrvatska, prema službenom dokumentu Energetska strategija RH, nažalost vraća u 19. stoljeće i upotrebu ugljena

Dalmacija po broju sunčevih sati prilično zanimljiv solarni potencijal za bilo koju zemlju u svijetu. Nove tehnologije koje izlaze iz laboratorija u Americi napravit će revoluciju ne samo u solarnoj nego u globalnoj energetici, istaknuo je Vjeran Piršić iz udruge "Eko Kvarner", na tribini "Solarizacija Dalmacije", održanoj sinoć u Gradskoj knjižnici Zadar.

Piršić je istaknuo kako je riječ o tehnologijama koje će šest puta biti učinkovitije i isplativije od postojećih.

Piršić je upozorio kako svi idu prema novim tehnologijama, dok se Hrvatska, prema službenom dokumentu Energetska strategija RH, nažalost vraća u 19. stoljeće i upotrebu ugljena. 

Hrvatska plaća ugljen koji se dovozi iz preko oceanskih zemalja, po daleko višoj cijeni nego na svjetskom tržištu, dok je solarna energija prepuštena entuzijastima i hobistima.

Kako kaže Piršić, Hrvatska čak ne zna iskoristiti ni druge izvore energije, što se najbolje vidi na primjeru vjetroelektrana.

"Kod nas je još koriste fosilna goriva zbog čega će lobiji zaraditi milijarde eura sljedećih godina. Lobisti vjetroelektrana povećali su kvotu za 4,5 posto, a sunce je stabilnije nego vjetar", rekao je Piršić.

Solarni klaster započeo je s radom 1. rujna 2009., a tijekom listopada predstavnici članova klastera održat će, u sklopu informativne kampanje "Solarni pozdrav Dalmaciji" , tridesetak predavanja u otočkim i obalnim mjestima kako bi građane i poduzetnike informirali o mogućnostima korištenja solarne energije u Dalmaciji. Solarni klaster osnovan je 15. srpnja 2009. u Rijeci kao odgovor na pokušaj donošenja nove energetske strategije Republike Hrvatske u kojoj se u potpunosti marginalizira solarna energija u korist fosilnih goriva, nuklearne energije i vjetroelektrana.

Klaster zagovara intenzivniju upotrebu prije svega solarne, ali i ostalih obnovljivih oblika energije. Klaster je osnovan kao udruga, pri čemu je ostavljena mogućnost da se naknadno osnuje i trgovačko poduzeće sa osnovnim ciljem da se građanima Republike Hrvatske omogući najpovoljnija nabava (i implementacija) najkvalitetnijih tehnologija za iskorištavanje solarne energije.

Cilj informativne kampanje, osim poticanja interesa građana, javnog i gospodarskog sektora, na korištenje solarne energije, jest organizirati efikasnu mrežu tehnički osposobljenih osoba za projektiranje, instaliranje i servisiranje solarnih tehnologija. Namjera osnivača klastera je čitav proces artikulirti kao široki društveni pokret, sa ciljem da što veći broj građana koristi solarne tehnologije, a ne kao primarno dohodovno orijentirani poslovni pothvat. Članovi klastera mogu postati i svi građani, udruge, trgovačka društva i jedinice lokalne samouprave zainteresirane za izmjenu informacija i zajedničko zagovaranje što većeg korištenja solarne i svih ostalih oblika obnovljivih oblika energije.

Osnivači Solarnog klastera su Grad Rijeka, Zaklada Sveučilišta u Rijeci, Centar za održivi razvoj otoka Punat, Poduzetnički inkubator Skrad, Udruga "Eko Kvarner" (Njivice), Istra informatički inženjering (Pula), Hrvatska stručna udruga za sunčevu energiju (Zagreb) i Gradsko energetsko poduzeće Energo (Rijeka).

 


Reci što misliš!