Događaji

Poljska, Salvador i Nikaragva postrožile zakone

Godišnje u ilegalno izvedenim pobačajima pogine oko 70 tisuća žena

Godišnje u ilegalno izvedenim pobačajima pogine oko 70 tisuća žena

Mnoge zemlje su u deset godina liberalizirale svoje zakone o pobačaju, a samo su ih tri postrožile

Oko 70 tisuća žena svake godine umre u ilegalno izvedenim pobačajima u državama s restriktivnim zakonima o prekidu trudnoće.

Istraživanje koje je proveo Guttmacherov institut pokazuje kako broj legalnih pobačaja u svijetu pada što se povezuje s promjenama koje su se dogodile u istočnoj Europi. 2003. godine u svijetu je obavljeno 41,6 milijuna pobačaja što je za više od četiri milijuna manje nego ih je bilo 1995. godine.

No, zabrinjava što je brojka ilegalnih pobačaja u tom razdoblju ostala na oko 19,8 milijuna. Najviše se nesigurnih pobačaja obavi u zemljama u razvoju koje imaju restriktivne zakone, piše Guardian.

Samo Poljska, Salvador i Nikaragva postrožile zakone

Broj pobačaja mogao bi se smanjiti boljom prevencijom neželjenih trudnoća, no u mnogim zemljama svijeta planiranje obitelji i kontracepcija nisu na dobrom glasu, a i zalihe tih proizvoda su male. U zemljama gdje se uporaba kontracepcije povećala, kao u zemljama bivšeg Sovjetskog bloka, broj pobačaja se bitno smanjio.

Mnoge zemlje su u deset godina liberalizirale svoje zakone o pobačaju, a samo su ih tri postrožile. Strože zakone su uvele Poljska, Salvador i Nikaragva. To je u Nikaragvi dovelo do više smrti mladih žena te povećanog broja samoubojstava u toj dobi.


Reci što misliš!