Manifestacije
Zadar More: Sa recesijskim budžetom priredili bogat program
"Zadar More" započinje ovog vikenda, u subotu 17. listopada, kulinarskim obračunom trojice kuhara - Renata Kraljeva, Borisa Vukića i Marija Arbanasa, a finale ovog gastro događaja bit će večernja fešta u koju će biti uključeni zadarski ugostitelji, uz nastup klape Ardura
Ovogodišnja manifestacija "Zadar More", četvrta po redu, usprkos najskromnijem budžetu do sad, od svega 100.000 kuna, u tjedan dana održavanja posjetiteljima će pružiti raznovrstan program, pa se organizatorima treba priznati da su se zaista potrudili u osmišljavanju programa (iako kraćeg nego prijašnjih godina) kao i animaciji samih građana Zadra da se se u njega uključe.
Zrinka Mandić, Neven Stojaković i Igor Bačić predstavili su na današnjoj konferenciji za tisak, održanoj u ambijentu konobe Stomorica, program koji je potpuno posvećen moru i životu u i na njemu.
"Zadar More" započinje ovog vikenda, u subotu 17. listopada, kulinarskim obračunom trojice kuhara - Renata Kraljeva, Borisa Vukića i Marija Arbanasa, a finale ovog gastro događaja bit će večernja fešta u koju će biti uključeni zadarski ugostitelji, uz nastup klape Ardura.
Organizator i pokrovitelj manifestacije je Turistička zajednica Zadarske županije, dok su tehnički izvođači agencija Zadar-event i Neven Stojaković.
Službeno otvorenje manifestacije je u ponedjeljak, 19. listopada u 19 sati u Sv. Dominiku, koji će do subote 24. listopada biti centralno mjesto svih događanja, a posljednjeg dana (subota), prgram se seli na Narodni trg i Zadarski kanal gdje će biti održana "Zadarska Koka", najmasovnjia regata krstaša kojima će se ove godine pridružiti i gajete.
U ponedjeljak je na programu izložba umjetničkog fotografa Davora Šarića ma temu Kornata, zatim izložba namještaja i umjetnina od bačvi autora Marka Novoselovića i izložba fotografija i dokumenata o gajetama i brodovima Davora Klarina.
U utorak 20. listopada, na programu je predavanje o podvodnoj arheologiji koje će održati Irena Radić Rossi, a potom će biti prikazan film o najstarijoj zadarskoj gajeti Cicibela. Autor filma je sadašnji vlasnik gajete Marino Mijat, a na projekciji će biti nazočni i prvi vlasnici gajate.
Znanstvenici Vladimir Skračića i Robert Mohović u srijedu 21. listopada, održat će stručna predavanja, a već u četvrtak predavanje će održati Svetko Perković, ravnatelj Pomorske škole Zadar.
Istoga dana, 22. listopada, 10. obljetnicu slave jedriličari JK Sv. Krševan.
Dokumentarci o brodovima na programu su za petak 23. listopada. Važno je spomenuti da sva događanja u Sv. Dominiku počinju u 19 sati.
Finale manifestacije "Zadar More" je u subotu 24. listopada kada će se na Narodnom trgu održati nekoliko događanja (program počinje u 11.00 sati): Kalafatska radionica Borisa Vukića, posljednjeg vrškog kalafata, oslikavanje bačava slikarskim perima SilvijaneDražević, Nives Brajković i Miće Jakelića, priprema i degustacija ribarske spize iz kuhinje Livija Perina - Šišmare, a učenici Pomorske škole demonstrirat ćevezivanje čvorova i drugih pomorskih vještina. Poseban gost zadnjeg dana manifestacije je katalonski pjesnik Josep Piera. Publiku će svojim nastupom zabavljati klapa Kondura.
Organizatori se nadaju kako će na ovogodišnjoj Zadarskoj Koki, u suorganizaciji JK Uskok, biti oboren prošlogodišnji rekord od 80 brodova, a prijave za sudjelovanje zaprimat će se u petak 23. listopada u JK Uskok.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!