Događaji

Sigurnost u prometu

U prvih devet mjeseci napisano 56.790 kazni za prometne prekršaje

U prvih devet mjeseci napisano 56.790 kazni za prometne prekršaje

Čak 300.000 vlasnika vozila na godinu ne obavi tehnički pregled i ne osigura vozilo na vrijeme

Ravnateljstvo policije i Hrvatski ured za osiguranje predstavili su u četvrtak akciju »Stop neosiguranim vozilima« s ciljem smanjenja broja neregistriranih i neosiguranih vozila na hrvatskim cestama kroz represivne mjere, ali i edukaciju i podizanje svijesti građana, piše Vjesnik

Da je riječ o ozbiljnom problemu na hrvatskim prometnicama, govori i podatak kako je u prvih devet mjeseci ove godine policija vlasnicima neregistriranih i neosiguranih vozila napisala čak 56.790 kazni.

Kako je pojasnio načelnik Uprave policije Zoran Ničeno, oko 24.000 vozača u tom je razdoblju u prekršaju zatečeno na cesti, dok je 30.000 vlasnika neregistriranih, ali neodjavljenih vozila na kućnu adresu dobilo prekršajni nalog i kaznu u iznosu od 700 kuna.

Direktor Hrvatskog ureda za osiguranja Hrvoje Pauković naglasio je da neregistrirana i neosigurana vozila, često i tehnički neispravna, ugrožavaju opće stanje sigurnosti na cestama te čine veliku štetu građanima.

Prema njegovim riječima, čak 300.000 vlasnika vozila na godinu ne obavi tehnički pregled i ne osigura vozilo na vrijeme. Naglasio je da prema crnim statističkim brojkama proizlazi da svaki dan neosigurana vozila uzrokuju prometne nesreće u kojima su dvije osobe lakše ili teže ozlijeđene, a svaki tjedan smrt jedne osobe. »U posljednje četiri godine u nesrećama u kojima su sudjelovala neregistrirana, odnosno neosigurana vozila smrtno je stradalo 210 osoba«, istaknuo je Pauković.

Načelnik Odjela za sigurnost prometa na cestama Ministarstva unutarnjih poslova Boris Orlović rekao je da MUP provodi akcije i mjere protiv vlasnika neosiguranih vozila, no da je unatoč tome na našim cestama velik broj takvih vozila. Podsjetio je da je vlasnik neosiguranog i neregistriranog vozila - ako ga i ne vozi - u roku od 15 dana dužan odjaviti ga na policiji koja ga i dalje vodi u evidenciji.

Na predstavljanju akcije istaknuto je da prosječna polica osiguranja za vozilo iznosi 1458 kuna, što je mali iznos u usporedbi s tim koliko iznosi materijalna i nematerijalna šteta u prometnoj nesreći.

»Šteta koju prouzroči neosigurano vozilo oštećenoj osobi isplatit će se iz Garancijskog fonda, no osiguravatelj će taj iznos potraživati od vlasnika neosiguranog vozila, a taj iznos u slučaju veće štete i tjelesnih ozljeda i smrti može biti i viši od milijun kuna«, upozorio je Pauković, uz napomenu da se taj iznos može od vlasnika neosiguranog vozila naplatiti i ovrhom njegove imovine.

Što kaže Zakon?
700 kuna kazne dobit će vlasnik vozila koji u roku od 15 dana ne odjavi vozilo i ne vrati pločice ako nije registrirao i osigurao vozilo
5000 do 20.000 kuna za prekršajni postupak i kaznu zbog upravljanja neosiguranim vozilom
2000 kuna kaznit će se vozač koji upravlja neregistriranim vozilom ili mu je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana
Godina dana je rok nakon kojeg policija može odjaviti vozilo iz registra i bez vraćanja prometne dozvole i registracijskih pločica


Reci što misliš!