Događaji

Dan sjećanja

Sjećanje na žrtve masakra u Škabrnji

Sjećanje na žrtve masakra u Škabrnji

Poslije mise koja će se služiti u župnoj crkvi okupljeni će položiti vijence i zapaliti svijeće pokraj spomen-obilježja masovne grobnice i glavnoga križa na mjesnome groblju

Škabrnja danas obilježava 18. godišnjicu stradanja u Domovinskom ratu. Na središnjem komemoracijskom skupu se očekuju predstavnici Vlade, Hrvatskoga sabora i Ureda predsjednika.

Poslije mise koja će se služiti u župnoj crkvi okupljeni će položiti vijence i zapaliti svijeće pokraj spomen-obilježja masovne grobnice i glavnoga križa na mjesnome groblju.

Agresorska JNA i srpske paravojne postrojbe 18. studenog 1991. napale su Škabrnju. Zaposjele su je nakon slomljenog otpora slabo naoružanih branitelja. Samo prvoga dana agresije ubijena su 43 civila i hrvatska branitelja.

Tijekom višegodišnje okupacije, do oslobođenja u Oluji 1995., broj škabrnjskih žrtava popeo se na 86. Još je šestero mještana nakon rata poginulo u eksplozijama mina koje su iza sebe ostavili agresori.

Obilježavanje Dana sjećanja na škabrnjske žrtve počelo je u utorak u župnoj crkvi u središtu mjesta molitvom za pokojnike. Predvodio ju je župnik iz Mostara don Dragan Filipović.

 


Reci što misliš!