Događaji

Klima

Cijena klimatskih promjena

Cijena klimatskih promjena
RTL Arhiva

Važnu ulogu odigrat će i brzina uvođenja tehnologija s niskom emisijom ugljika, poreza na ugljik i ostalih mjera kojima vlade nastoje utjecati na promjenu izvora energije.

Procjene šteta od klimatskih promjena, ublažavanja njihovih posljedica i smanjenja emisija CO2, njihovog glavnog uzročnika, znatno se razlikuju. No svi se ekonomisti slažu da će se mjeriti u tisućama milijardi dolara, prenosi HTV .

Razlike u procjenama troškova proizlaze iz razlika u prognozama emisija stakleničkih plinova i očekivanog razdoblja za dosezanje tih razina. Upitne su i neke ključne varijable: koliko će učestale za nekoliko desetaka godina biti oborine poput kiše i snijega, odnosno oluje, i koliko će porasti razina mora, te u kojoj će mjeri te pojave utjecati pojedine zemlje i regije.

Važnu ulogu odigrat će i brzina uvođenja tehnologija s niskom emisijom ugljika, poreza na ugljik i ostalih mjera kojima vlade nastoje utjecati na promjenu izvora energije.

Ipak, procjene troškova rastu iz dana u dan, paralelno ispuštanju sve veće količine ugljičnih plinova u atmosferu. U izvješću iz 2007. Okvirna konvencija Ujedinjenih naroda za klimatske promjene procjenjuje da bi cijena klimatskih promjena do 2030. mogla dosegnuti između 49 i 171 milijardi dolara godišnje, od čega će zemlje u razvoju trebati između 27 i 66 milijardi.

Ta procjena temelji se na potrebi ulaganja u razvoj infrastrukture otporne na klimatske promjene, pomoć poljoprivrednicima, zaštitu izvora pitke vode, obranu obalnih područja, te rješavanje problema pothranjenosti, proljeva i malarije, bolesti koje bi promjena klime mogla značajno pogoršati.

Stručnjak londonskog Imperial Collegea Martin Parry smatra pak da je to tek polovica ili možda tek trećina vjerojatnih ukupnih troškova jer ne uključuje troškove zaštite ekosustava, energije, turizma, proizvodnje i rudarstva.

Velika ulaganja za klimatske ciljeve

Usporedbe radi, EU procjenjuje da će zemljama u razvoju za prilagodbu i ublažavanje posljedica promjene klime godišnje trebati 100 milijardi eura (150 milijardi dolara).

Stručnjaci ističu da će tisuće milijardi utrošene na ublažavanje posljedica promjene klime i prilagodbu biti od koristi za gospodarstvo i da će rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta. Upozoravaju ipak da je teško izračunati koliko će točno ta nastojanja umanjiti ukupne troškove klimatskih promjena.

 


Reci što misliš!