Događaji

Nutricionizam

Pravilna prehrana djece - predavanje Irene Švende

Pravilna prehrana djece - predavanje Irene Švende

G. Švenda ponudila je i primjere, kao i preporučene dnevne količine hranjivih tvari, nužnih za funkcioniranje zdravog organizma

Pravilna prehrana iznimno je važna u vrijeme djetetova intenzivna rasta i razvoja. U knjizi 'Vrtićka kuharica' koja je nastala u suradnji s dječjim vrtićima, primijenjene su nove prehrambene preporuke i smjernice u skrbi o dječjem zdravlju.

Stranice ove kuharice ispunjene su pomno odabranim i provjerenim receptima za jela koja će djeci pružiti ono što je najbolje za njih.

O pravilnoj, zdravoj prehrani djece Zadranima je govorila recenzentica kuharice, dipl. nutricionistkinja, Irena Švenda. Organizator predavanja je Liga protiv raka Zadar, koja je ovim događanjem pokrenula projekt edukacije.

Irena Švenda Zadranima je predstavila model pravilne prehrane, te ih upoznala s najvažnijim nutrijentima u doba kada je moguće najviše utjecati na rast, razvoj i stvaranje pravilnih prehrambenih navika.

Pravilna prehrana mora zadovoljavati nekoliko temeljnih postavki: sadržavati dovoljne količine energije, svih potrebnih prehrambenih i zaštitnih tvari u skladu s prehrambenim potrebama pojedinca ili populacijske skupine;osigurati uravnotežen odnos krutih i tekućih namirnica koje su lako probavljive;osigurati osjećaj sitosti i zadovoljstva nakon uzimanja obroka. 

G. Švenda je, uz objašnjenje hranjivih tvari nužnih za funkcioniranje našeg organizma, uputila i preporuke, kao i izvore i optimalne količine bjelančevina, ugljikohidrata, masti, vitamina i minerala.

'Na Zapadu je pogled usmjeren samo na energetske vrijednosti u prehrani, a tu se radi o praznim kalorijama', kazala je g. Švenda, istaknuvši kako zdrava hrana ne mora biti i neukusna, pa maštovitim kombiniranjem djetetu možemo ponuditi najkvalitetnije tvari i zadovoljiti nutritivne potrebe.

 

 


Reci što misliš!