Događaji

Humanitarna pomoć

Pomoć stiže na Haiti, ali premalo i prekasno

Pomoć stiže na Haiti, ali premalo i prekasno

Očajni Haićani čekaju pomoć

U katastrofalnom potresu koji je u utorak poharao Haiti, prema podacima tamošnjega Crvenog križa, poginulo je između 45 i 50 tisuća ljudi, a oko tri milijuna je ozlijeđeno ili ostalo bez domova, javlja HTV

Pomoć iz cijelog svijeta počela je stizati, nakon što je američka vojska osigurala zračnu luku u Port-au-Princeu i pripremila je za prihvat pomoći i spasilaca. Bijesni Haićani međutim smatraju da pomoć kasni i da je nema dovoljno. Očajni, u znak prosvjeda počeli su postavljati blokade od tijela žrtava i kamenja na ulicama glavnog grada.

Oko 7000 žrtava potresa na Haitiju već je pokopano, rekao je sinoć haićanski predsjednik Rene Preval. Fernandez je rekao da je jedna od najvažnijih stvari koje su sada potrebne Haitiju pomoć za pokapanje mrtvih.

U međuvremenu su mnoge zemlje prijavile mrtve i nestale u potresu na Haitiju. Dužnosnici UN-a izvijestili su da je poginulo 36 njihovih pripadnika, gotovo 200 još se smatra nestalima, a osmero je izvučeno živo ispod ruševina.

Kanada je prijavila troje mrtvih i nekoliko nestalih, Francuska dvoje mrtvih i nekoliko nestalih, Italija više desetaka nestalih, Nizozemska troje ozlijeđenih, među kojima i dijete, i 22 nestala. Sjedinjene Države su izvijestile o jednom svom poginulom državljanu i troje nestalih. Veleposlanstvo SAD-a kontaktiralo je gotovo 1000 Amerikanaca no procjenjuje se da je na Haitiju oko 45000 državljana SAD-a.

Hollywoodske i pop zvijezde pokrenule akcije pomoći za stradale na Haitiju

Razorni potres koji je pogodio Haiti potaknuo je hollywodske i pop zvijezde da pokrenu akcije skupljanja pomoći te da otvore i vlastite novčanike.

Angelina Jolie i Brad Pitt bili su prvi od njih koji su poslali pomoć na Haiti donirajući milijun dolara iz vlastite fondacije Liječnicima bez granica. Novac su namijenili žrtvama potresa koji je sravnio sa zemljom mnoštvo zgrada u glavnom gradu Haitija Port-au-Princeu.

Glumica Alyssa Milano, UNICEF-ova ambasadorica dobre volje, također je donirala sredstva za kupnju medicinske opreme, nepromočivih cerada, hrane i vode za Haiti.

U Haitiju rođeni hip-hop glazbenik Wyclef Jean pokrenuo je akciju kojom obožavatelje poziva da slanjem sms poruke doniraju po 5 dolara za njegovu Yele Haiti Earthquake fondaciju. Jean je na taj način već skupio više od milijun dolara, a sam se nalazi na Haitiju gdje aktivno sudjeluje u pružanju pomoći, objavljeno je na njegovom websiteu. Grammyjem ovjenčana latino-pop zvijezda Shakira zamolila je svoje obožavatelje da doniraju sredstva za obnovu Haitija putem UNICEF-a te fondacije Wyclefa Jeana.

Filmsa zvijezda George Clooney u petak, 22. siječnja organizira maratonski program za pomoć žrtvama potresa na Haitiju i poziva svoje poznatije kolege da mu se pridruže, izvijestila je televizijska postaja MTV.

Vođa pop grupe Coldplay Chris Martin pozvao je na donacije putem međunarodne humanitarne organizacije Oxfam, čiji je ambasadorica glumica Scarlett Johansson, koja je također apelirala na skupljanje priloga za Haiti. Tv-zvijezda Oprah Winfrey se također uključila u sveopću humanitarnu akciju pozvavši gledatelje svog popularnog showa da doniraju sredstva Crvenom križu. Glumac Ben Stiller je na CNN-ovoj emisiji Larry King Live pozvao sve koji žele pomoći žrtvama u Haitiju da doniraju po 10 dolara slanjem sms poruke s rječju Haiti.

I prva dama Michelle Obama uputila je javni poziv za tu sms kampanju koja je do jučer već prikupila 5,9 milijuna dolara. Biciklistička legenda Lance Armstrong putem svoje LiveStrong fondacije namijenio je 250,000 dolara za obnovu Haitija, objavila je njegova web stranica. Novac će ići udrugama Liječnici bez granica i Partneri u zdravlju.

 


Reci što misliš!