Događaji

Uložio milijarde dolara

Gates najavio: Cjepivo protiv malarije bit će gotovo za tri godine

Gates najavio: Cjepivo protiv malarije bit će gotovo za tri godine
AP

"Ako dugoročno usporimo sadašnji brzi porast populacije u svijetu, to će nam pomoći da nastavimo živjeti na održivim temeljima", smatra američki kompjutorski magnat

Bill Gates, američki multimilijarder i osnivač Microsofta, ali i utemeljitelj fondacije za istraživanje malarije, objavio je kako će cjepivo za tu opaku bolest biti dovršeno za otprilike tri godine, prenosi BBC.

Gates, koji je u rad fondacije do sada uložio milijarde dolara, tvrdi kako je cjepivo koje su stvorili znanstvenici te fondacije, u završnoj fazi provjere te da bi trebalo posve izbrisati bolest koja u siromašnim zemljama godišnje odnese milijune života.

Iako će, kako je rekao, djelomično upotrebljivo cjepivo biti raspoloživo za tri godine, do potpuno razvijenog i provjerenog cjepiva trebat će još pričekati između pet i deset godina.

No Gates upozorava na mogućnost da bogate zemlje uskrate novac iz svojih proračuna namijenjen pomoći siromašnim zemljama, zaustavljajući tako projekte razvoja medicinske pomoći kako bi taj novac preusmjerile u financiranje projekata za saniranje posljedica klimatskih promjena.

To bi, upozorava Gates, bila katastrofalna pogreška jer financiranje projekata medicinske pomoći ne spašava samo ljudske živote, već poboljšava zdravlje ljudi koji žive u siromašnijim zemljama, a to za posljedicu ima i zaustavljanje porasta populacije, što je direktan uzrok klimatskih promjena.

"Ako dugoročno usporimo sadašnji brzi porast populacije u svijetu, to će nam pomoći da nastavimo živjeti na održivim temeljima", smatra američki kompjutorski magnat.

Dodao je kako se slaže s tim da su projekti za sprečavanje klimatskih promjena vrlo važni, no upozorava da se takvi projekti ne bi smjeli financirati oduzimanjem sredstava za financiranje projekata medicinske pomoći siromašnima.


Reci što misliš!