Događaji

AIDS

Znanstvenici riješili jednu od glavnih zagonetki HIV virusa

Znanstvenici riješili jednu od glavnih zagonetki HIV virusa

Znanstvenici sa Kraljevskog sveučilišta u Londonu i Sveučilišta Harvard u SAD-u kažu kako su uspjeli uzgojiti kristal koji im omogućuje vidjeti strukturu enzima integraze, kojeg se može pronaći kod retrovirusa, a na kojeg ciljaju neki od najnovijih lijekova protiv HIV-a

Britanski i američki znanstvenici kažu kako su riješili jednu od ključnih zagonetki virusa HIV, nakon 20 godina, i nadaju se da će to otkriće doprinijeti razvoju boljih tretmana virusa koji uzrokuje sidu.

Znanstvenici sa Kraljevskog sveučilišta u Londonu i Sveučilišta Harvard u SAD-u kažu kako su uspjeli uzgojiti kristal koji im omogućuje vidjeti strukturu enzima integraze, kojeg se može pronaći kod retrovirusa, a na kojeg ciljaju neki od najnovijih lijekova protiv HIV-a.

Razumijevanje strukture integraze znači da znanstvenici sada mogu početi dobivati potpuni uvid u djelovanje lijekova koji ciljaju integraze, a pomoći će im otkriti i kako spriječiti da virus razvije imunitet na te lijekove.

Kad HIV inficira nekoga, koristi enzime integraze kako bi prenio dio svojih genetskih informacija na DNK domaćina. Neki od novih lijekova protiv HIV-a djeluju tako da blokiraju sporni enzim, ali znanstvenicima dosad nije bilo sasvim jasno kako ti enzimi djeluju i kako poboljšati lijekove, jer se to moglo samo preko visoko kvalitetnih kristala, koje je dugo vremena bilo nemoguće uzgojiti.

Znanstvenicima je trebalo preko 40,000 pokušaja kako bi uspjeli uzgojiti kristal dovoljno visoke kvalitete, i preko njega vidjeti trodimenzionalnu strukturu enzima. Testirali su nove lijekove na enzimima, i po prvi puta su mogli vidjeti kako lijekovi djeluju na integraze.


Reci što misliš!