Događaji

Prosvjed

Mljekari ponovo traktorima na Zagreb

Mljekari ponovo traktorima na Zagreb

Traže isplatu svih poticaja, rješavanje poljoprivrednog zemljišta za mljekare, legalizaciju postojećih farmi i rješavanje kreditnih obveza mljekara prema HBOR-u i poslovnim bankama

Nezadovoljni otkupnom cijenom mlijeka proizvođači će u ponedjeljak s najmanje 400 traktora krenuti prema Zagrebu i Ministarstvu poljoprivrede, najavljeno je jučer na konferenciji za novinare Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka u Gudovcu na kojoj se okupilo 40-ak proizvođača.

Potpredsjednik Saveza Mladen Šolčić rekao je da je za mljekare stanje neizdrživo ocjenjujući kako je prosvjed jedni izlaz.

Istaknuo je pet točaka koje traže mljekari. Prije svega traže da ukupna, ciljana cijena mlijeka s premijama bude 3,91 kunu po litri, koju je potkraj 2009. izračunala radna skupina stručnjaka sukladno cijeni koštanja i troškova.

Traže isplatu svih poticaja, rješavanje poljoprivrednog zemljišta za mljekare, legalizaciju postojećih farmi i rješavanje kreditnih obveza mljekara prema HBOR-u i poslovnim bankama.

Šolčić je rekao i kako se iz Zagreba neće vratiti dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Napomenuo je da je broj proizvođača mlijeka pao s 22 tisuće na 17 tisuća, dok proizvodnja raste što dokazuje da su domaći proizvođači mlijeka konkurentni europskim.

Posebice je istaknuo da smanjenjem poticaja od 40 posto, koje je najavljeno iz Ministarstva poljoprivrede, više ne mogu opstati jer su dosad radili s gubicima otkako je prije godinu dana pala cijena mlijeka za 30 posto.

Šolčić je krivcem za smanjenje otkupne cijene mlijeka označio dolazak Lactalisa u Hrvatsku rekavši da je donio pomutnju na tržištu i želi brzo vratit uloženi novac iako Hrvatskoj nije plaćena ni lipa poreza od prodaje Dukata.

Ne riješi li se teško stanje u mljekarstvu do kraja travnja slijedi kolaps, rečeno je na konferenciji.

 


Reci što misliš!