Događaji

Australija odlučila

Kapetan Dragan bit će izručen Hrvatskoj!

Kapetan Dragan bit će izručen Hrvatskoj!

Australski vrhovni sud odlučio je da Kapetan Dragan može biti izručen Hrvatskoj.


Vrhovni sud je pobio odluku Saveznog suda, na koju je Hrvatska uložila žalbu, koji je u rujnu 2009. odlučio da Dragan Vasiljković ne može biti izručen Hrvatskoj jer suđenje ovdje ne bi bilo pošteno. Nakon nove odluke svećenik iz Srpske pravoslavne crkve u Canberri izjavio je kako se "boji da Daniel Snedden neće biti pošteno procesuiran u Hrvatskoj".

Prije ročišta odvjetnik Dragana Vasiljkovića rekao je australskim medijima da bi njegovo izručenje bilo pogrešan potez jer "hrvatski sud njegovu vojnu službu ne bi uzeo kao olakotnu okolnost", što bi bila uvreda australskom sudu koji je kao takvu priznaje.

Vasiljković je uhićen 20. siječnja 2006. u Sidneyju kao australski državljanin Daniel Snedden, i to na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska. Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku Vasiljkovića tereti da je kao zapovjednik postrojbe za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, odnosno kao zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Osumnjičen je da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. Tereti ga se i da je kao zapovjednik postrojbi za posebne namjene u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske postrojbe JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske policijske postaje, prigradskog naselja Jukinca te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca. Naravno, Kapetan Dragan negira sve optužbe.


Reci što misliš!