Događaji

Ožalošćena Poljska

Poljska tuguje za predsjednikom

Poljska tuguje za predsjednikom

Stotine tisuća Poljaka u Varšavi su uz glavnu prometnicu dočekale posmrtne ostatke svoga tragično preminulog predsjednika. Deseci tisuća dolaze pred predsjedničku palaču

Posmrtni ostaci poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog, koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreći u subotu u Rusiji, dopremljeni su poslijepodne u vojnu zračnu luku Varšave, javlja HTV

Obitelj poginulog predsjednika, njegova kći Marta i brat Jaroslaw Kaczynski, te najviši poljski dužnosnici, među kojima premijer Donald Tusk, te privremeni predsjednik Bronislaw Komorowski i predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek bili su na dočeku. U zračnoj luci je održan kratak vjerski obred, nakon kojeg je tijelo prebačeno u predsjedničku palaču u povijesnom središtu Varšave.

Stotine tisuća Poljaka u Varšavi su uz glavnu prometnicu dočekale posmrtne ostatke svoga tragično preminulog predsjednika. Deseci tisuća dolaze pred predsjedničku palaču. Šok, tuga, cvijeće, svijeće, spomen na poginule poljske dužnosnike.

Tijelo prvo dame Marije Kaczynske nije bilo moguće identificirati, pa nije dopremljeno kada i tijelo njezina supruga, Lecha Kaczynskog. Tijela poginulih prevezena su u Moskvu gdje će ih obitelji identificirati. Jaroslav Kaczynski još je jučer identificirao brata kada je posjetio mjesto nesreće.

U nesreći zrakoplova poginulo je 96 ljudi koji su se nalazili u zrakoplovu, među kojima i predsjednik Kaczynski sa suprugom i brojnim visokim poljskim političkim i vojnim dužnosnicima.

Poljska je proglasila jednotjednu žalost, Rusija je ponedjeljak odredila za dan žalosti, a i Brazil je jučer proglasio trodnevnu žalost. Točno u podne cijela je Poljska stala i s dvije minute šutnje odala počast poginulima.

Cvijeće i svijeće ispred veleposlanstva Poljske u Zagrebu

Autobusi, tramvaji i automobili stali su. Oglasile su se sirene, a na ulicama su mnogi bili u suzama. Deseci tisuća Poljaka okupili su se i noćas ispred predsjedničke palače, ostavljajući pred njom cvijeće i paleći svijeće.

Letjelica tehnički ispravna

Dok je Poljska i dalje u šoku zbog smrti predsjednika Lecha Kaczynskog i 96 visokih dužnosnika, ruski i poljski istražitelji pokušavaju utvrditi razloge pada predsjedničkog zrakoplova u blizini zračne luke Smolensk.

Svi se se pitaju što je uzrokovalo tragediju. Na zgarištu je 40 ruskih stručnjaka. U istrazi će im pomoći dvije crne kutije zastarjelog Tupoljeva. Ruska strana tvrdi da posada nije slijedila upute kontrole leta. Pilot je ignorirao upozorenja o visini letenja.

Pregledavanje pronađenih crnih kutija uskoro bi trebalo rasvijetliti sve detalje nesreće. Istražno povjerenstvo Javnog tužiteljstva Rusije isključio je mogućnost da je uzrok zrakoplovne nesreće bila tehnička neispravnost letjelice. Ruski zrakoplov Tupoljev-154 bio je u savršenu stanju, za Interfax je rekao glavni istražitelj Aleksander Bastrikin.

Zbog guste magle pilot je nekoliko puta upozoren da preusmjeri zrakoplov prema Minsku. Odlučio se za Smolensk. Čak je četiri puta pokušao sletjeti. Letio je prenisko i zahvatio vrhove stabala, što je bilo kobno za velikog patriota Kačinjskog i njegovu suprugu te još 95 putnika i članova posade. Je li pilot slijedio samo upute predsjednika Kaczynskog? Otkrit će istraga.

Piloti krivi za pad

Ruski su dužnosnici još jučer ustvrdili kako je pilot ignorirao prijedlog kontrole leta da zbog magle slete u Minsk ili Moskvu. Vidljivost na mjestu nesreće iznosila je tek 400 metara, dok je propisana vidljivost za slijetanje 1000 metara.

Unatoč tomu, piloti su se odlučili sletjeti u Smolensku i pritom zahvatili vrhove stabala. Zrakoplov se srušio, a očevici nesreće tvrde da su odjeknule dvije eksplozije.

Jasno je po tome što se dogodilo s drvećem da je zrakoplov letio najviše 4 metra iznad tla. Pokušao se uzdignuti. Po onim se granama vidi da se izdignuo na 10 metara, ali ispriječilo mu se visoko stablo, koje mu je zapečatilo sudbinu. Krilo se odlomilo, odletjelo oko 50 metara od tog stabla, a zrakoplov se srušio, izjavio je očevidac Sergej Kišan.

Nužna neovisna istraga

S obzirom na to da je avion bio star više od 20 godina, pojavile su se sumnje u njegovu ispravnost. Pogotovo zato što je 2008. imao problema s mehanizmom za upravljanje. Direktor ruske tvrtke Aviakor, zadužene za održavanje aviona, ustvrdio je da je avion bio ispravan te da je u prosincu napravljen cjelokupni pregled.

Ruski mediji pišu da je apsolutno nužna neovisna međunarodna istraga o nesreći jer je ruska povijest puna nerazjašnjenih i čudnih terorističkih zlodjela te da treba spriječiti zlurade komentare o simbolici smoljenske tragedije.

Privremeni predsjednik države i aktualni predsjednik donjeg doma poljskog parlamenta Bronislaw Komorowski sinoć se obratio naciji putem poljske televizije i najavio izvanredne izbore. U idućih 14 dana objavit će datum predsjedničkih izbora, koji se zatim moraju održati u roku od 60 dana. O datumu će odlučiti nakon konzultacija sa svim parlamentarnim strankama.


Reci što misliš!