Događaji

Potres, Australija

Jak potres pogodio Zapadnu Australiju

Jak potres pogodio Zapadnu Australiju

Usprkos jačini čini se da nema poginulih

Jutros je, po lokalnom vremenu, Zapadnu Australiju pogodio najjači potres u posljednjih 50 godina, priopćeno je iz Australske seizmološke službe, javljaju agencije.

Podaci o žrtvama tek se prikupljaju, no vjerojatno će se raditi samo o ozlijeđenim osobama. Australski mediji javljaju kako su dvije osobe zatražile liječničku pomoć, no radi se o lakšim ozljedama. Perth Now javlja kako je ispod ruševina lokalnog hotela ostala zakopana mlada recepcionarka, no nju su uspjele spasiti kolege. Bila je u nesvijesti kad su je izvukli, no vrlo brzo je došla k sebi.

Epicentar je bio oko dva kilometara od centra grada Kalgoorliea, a jačina potresa bila je 5 stupnjeva po Richteru. Australski seizmolog David Jepsen izjavio je kako je epicentar bio dosta plitak pa se stoga potres jako osjetio. "Potres se osjetio nekoliko stotina kilometara dalje od epicentra", dodao je Jepsen.

Nakon ovog jakog potresa, tlo se još nekoliko puta zatreslo, ali vrlo slabo. Neki naknadni potresi nisu se čak niti osjetili.

Rudari iz najvećeg rudnika zlata u Australiji hitno su evakuirani, te će se prije povratka na rad izvršiti pregled područja kako bi bili sigurni da mogu bez opasnosti nastaviti rad. Među rudarima nema ozlijeđenih.

U dijelu grada koje je najjače pogođeno potresom oštećeno je više građevina, među kojima i nekoliko hotela te pubova. Budući da se u tim hotelima i pubovima inače okuplja veći broj ljudi, sreća je što se potres dogodio rano ujutro. Policija i vatrogasci ograničili su promet ili skroz zatvorili 20-ak ulica oko dijela grada koji se naziva Boulder zbog straha da se građevine koje se tamo nalaze ne bi srušile. Mnogo povijesnih građevina dosta je oštećeno pa tako i Gradska vijećnica koja je stara čak 104 godine.

Oštećeno je i nekoliko škola na području pogođenom potresom pa su djeca poslana kućama.

"Čulo se kao glasna munja, a zatim sam osjetila da mi se tlo pod nogama miče. Zgrada se nagnula. Prvo smo mislili da je bila eksplozija u rudniku", rekla je ravnateljica jedne lokalne škole.

"Zvučalo je kao eksplozija. Zatim se zgrada zatresla i podiglo se jako puno prašine vani. Jako sam se uplašila. Bilo je strašno", dodala je tajnica škole.

"Teško je to opisati. Budući da živim u kući na stupovima bilo je kao da sam na brodu. Trajalo je oko 30-40 sekundi. Nije bilo nikakve štete na mojoj kući, nekoliko slika je palo sa zidova", rekla je jedna stanovnica za australski News.


Reci što misliš!