Događaji

Prenapučenost

U Osijeku zatvorenici štrajkaju glađu

U Osijeku zatvorenici štrajkaju glađu
Thinkstockphotos/Ilustracija

Predugi boravak u pritvoru, kao drugi dio zahtjeva zatvorenika, nije u nadležnosti zatvorske Uprave te će ga oni proslijediti pravosuđu

U osječkom  zatvoru polovica zatvorenika u utorak je započela prosvjedovati. Od ukupno 250 zatvorenika, 120 ih prosvjeduje, piše Jutarnji. Povod ovom štrajku je prenapučenost zatvorskih prostorija te trajanje pritvora za koje stanari osječkog Zatvora smatraju da je predugačko. Pritvorenici drže da ih suci neopravdano dugo zadržavaju u pritvoru što dodatno stvara gužvu u Zatvoru.

"U svakoj sobi, uz ležaje postoje i dva do tri madraca na podu na kojima zatvorenici borave. Čim dođe toplije vrijeme i više temperature stvara se teška klima u sobama što dodatno boravak u zatvoru čini nepodnošljivim", tvrdi Tomislav Cvitanušić, upravitelj Zatvora dodajući kako su svi zatvorenici već u srijedu nastavili primati svu hranu. Dodao je da je njihov prijedlog, koji je podržala i Uprava za zatvorski sustav, dio zatvorenika će premjestiti u prostorije s blažim uvjetima. "Gledat ćemo da to bude broj zatvorenika koji odgovara broju onih koji sada leže na madracima", kazao je.

Predugi boravak u pritvoru, kao drugi dio zahtjeva zatvorenika, nije u nadležnosti zatvorske Uprave te će ga oni proslijediti pravosuđu.


Reci što misliš!