Događaji

Bura otežava promet na Jadranu

Prvi dan ljeta: Centar Dubrovnika pod vodom

Prvi dan ljeta: Centar Dubrovnika pod vodom

Dok na kontinentu pada jaka kiša, na Jadranu od ranoga jutra puše jaka bura koja otežava promet na nekim dionicama autoceste Zagreb-Split i Zagreb-Rijeka te na manjim cestama

Ako je vjerovati narodnim mudrostima koje kažu da se ljeto po svojem prvom danu poznaje, onda možemo zaključiti da nam se loše piše. Naime, današnji ljetni solsticij cijela je Hrvatska dočekala s otvorenim kišobranima, a prema najavi prognostičara, u idućim će danima vrijeme biti tek malo bolje.

Prvi dan ljeta u Dubrovniku obilježila je jutros obilna kiša, koja je zbog "tradicionalnog" problema odvoda oborinskih voda probila šahtove i poplavila prometnice, što je neko vrijeme otežavalo kako cestovni, tako i pješački promet.

Zbog obilnih kiša poplavio je Stradun, ulice gotovo cijele dubrovačke gradske jezgre su pod vodom. Vatrogasci su imali nekoliko intervencija u Dubrovniku zbog poplavljenih podruma u trgovinama i ugostiteljskim objektima. Na dubrovačkom je području uočeno čak i nekoliko pijavica.

Istovremeno, snažni vjetar rušio je sve pred sobom jutros u Zagrebu. Najbolje su prošle prodavaonice kišobrana jer je velik broj šetača Trgom bana Jelačića izgubio borbu s vjetrom i odšetao sa slomljenim kišobranom.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, danas će u cijeloj Hrvatskoj prevladavati oblačno, kišovito i razmjerno hladno. Obilnije kiše bit će u istočnoj i gorskoj Hrvatskoj, a u Dalmaciji osobito prijepodne, ponegdje uz grmljavinu. Na sjevernom Jadranu će kiša do kraja dana uglavnom prestati. Bit će vjetrovito uz umjeren, u sjeverozapadnim i gorskim predjelima i jak sjeverac i sjeveroistočnjak. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će umjerena i jaka, na udare mjestimice olujna bura, a na južnom jugo i jugozapadnjak. Temperature će biti većinom između 14 i 19, u Gorskom kotaru i Lici 10 i 14°C.

Ipak, za sutra se najavljuje postupno smirivanje vremena i kraća sunčana razdoblja. U većini predjela očekuje se smirivanje vremena uz porast temperature. Bit će promjenljivo sa sunčanim razdobljima, no još je moguća i kratkotrajna kiša. Oblačno i kišovito zadržat će u Slavoniji. Vjetar umjeren, povremeno i jak sjeverni i sjeverozapadni, na Jadranu jaka, na udare i olujna bura i tramontana. Jutarnja temperatura bit će od 9 do 14, na Jadranu 14 do 19, a najviša dnevna uglavnom između 18 i 23 Celzijeva stupnja.

Dok na kontinentu pada jaka kiša, na Jadranu od ranoga jutra puše jaka bura koja otežava promet na nekim dionicama autoceste Zagreb-Split i Zagreb-Rijeka te na manjim cestama.

Zbog bure, Paškim mostom i Jadranskom magistralom (D 8) od Senja do Svete Marije Magdalene zabrana je prometovanja za I. skupinu vozila (autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle). Jak vjetar puše i na dionicama autoceste A1, od vijadukta Božići do južnog ulaza u tunel Sveti Rok (brzina ograničena na 60 km/h), kao i na A 6 Rijeka-Zagreb, između Kikovice i tunela Tuhobić, no autoceste su otvorene za sve kategorije vozila, stoji na HAK-ovim stranicama.

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni te skliski u većem dijelu zemlje. Upozoravamo vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama. Duž Jadranske (D 8) i Ličke (D 1) magistrale, kao i na cestama kroz gorja, mogući su odroni zemlje i kamenja.


Reci što misliš!