Događaji

Novi planovi

Rješavanje Meksičke naftne katastrofe

Rješavanje Meksičke naftne katastrofe

Naftu koja već 3 mjeseca curi u Meksički zaljev trebao bi spriječiti novi potez Petroleuma

Podvodni izvor iz kojega gotovo tri mjeseca u Meksički zaljev curi nafta mogao bi biti potpuno zatvoren već u ponedjeljak, ako British Petroleum uspije pričvrstiti novu, tjesniju kupolu na cijev, rekao je prvi čovjek američke vlade za odgovor na katastrofu.

Ako projekt koji počinje ovog vikenda bude uspješan, to bi značilo da u Meksički zaljev više neće curiti nafta. Ona bi curila iz izvora, ali bi ju se prebacivalo na tankere na površini. Konačno rješenje leži u dva nova izvora koji bi trebali izjednačiti pritisak i zaustaviti curenje za sva vremena. Oni bi trebali biti dovršeni u kolovozu.

"Koristim riječ 'spriječeno', jer 'zaustavljeno' znači da smo začepili izvor ispod površine morskog dna", rekao je umirovljeni admiral Obalne straže Thad Allen.

Inženjeri namjeravaju uz pomoć robotskih podmornica zamijeniti kupolu ovog vikenda, kako bi iskoristili dolazak dobrih vremenskih prilika, nakon tjedana nevremena, kiše, grmljavine, valova i munja.

Kupola koja je trenutno na izvoru postavljena je tamo 4. lipnja, ali budući da je morala biti postavljena preko loše odrezane cijevi koja viri iz izvora, dopušta da nešto nafte iscuri u more. Nova kupola, nazvana "Top Hat broj 10", trebala bi bolje pristajati uz cijev i prikupiti svu naftu.

Tijekom samog postavljanja, privremeno će u more curiti ogromna količina nafte. Kad se stara kupola makne, nafta će 48 sati teći u Zaljev prije nego što se instalira novu kupolu. BP trenutno radi na priključivanju novog broda, Helix Producera, na drugi dio izvora. Taj bi brod trebao dnevno moći prikupljati oko četiri milijuna litara nafte.

Vlada pretpostavlja da u more dnevno curi između pet i devet milijuna litara nafte, a trenutna kupola prikuplja oko četiri milijuna. S novom kupolom i novim brodom, BP bi trebao imati kapacitet prikupljanja između devet i trinaest milijuna litara dnevno, što je i više od maksimalne količine koja curi u more.

BP-ov prvi čovjek za krizu, Bob Dudley, jučer navečer je potvrdio da će curenje nafte u more biti zaustavljeno ako sve prođe po planu. BP nije imao sreće s ranijim pokušajima zaustavljanja katastrofe. Od 20. travnja, kad je sve počelo s eksplozijom na platformi Deepwater Horizon, redala se jedna nesreća za drugom. Prvi uspjeh bilo je postavljanje kupole.

Ako novi plan uspije, tvrtka bi mogla malo odahnuti do kolovoza, kad će biti završeno bušenje dva izvora kroz koja će se ugurati blato i cement te tako zauvijek zaustaviti curenje. Ipak, i nakon toga ostaje ogroman posao čišćenja zagađene obale, kao i godine i godine u kojima će BP plaćati za katastrofu.


Reci što misliš!