Događaji

Okovan ledom

Brod star 150 godina pronađen u arktičkom ledu

Brod star 150 godina pronađen u arktičkom ledu

"Brod je bio u uspravnom položaju i vrlo dobrom stanju, a voda na mjestu na kojem smo ga pronašli bila je duboka oko 11 metara", izjavili su istraživači

Kanadski tim arheologa je u zaljevu na kanadskom dijelu zapadnog Arktika pronašao brod "HMS Investigator" koji se 1853. godine zaglavio u ledu tijekom potrage za ekspedicijom sir Johna Franklina u legendarnom Sjeverozapadnom prolazu.

"Brod je bio u uspravnom položaju i vrlo dobrom stanju, a voda na mjestu na kojem smo ga pronašli bila je duboka oko 11 metara", izjavili su istraživači, ističući kako je ovo otkriće od velike važnosti. "Investigator" je bio jedan od mnogih brodova koji su poslani u potragu za "HMS Erebusom" i "Terrorom" i koji su bili pod zapovjedništvom sir Franklina u njegovoj nesretnoj potrazi za Sjeverozapadnim prolazom.

Kapetan broda Robert McClure 1850. godine je s "Investigatorom" uplovio u tjesnac koji danas nosi njegovo ime. Shvatio je da se nalazi u završnoj dionici do Sjeverozapadnog prolaza, no prije nego što je mogao uploviti u Beaufortovo more brod je ostao blokiran u ledu.

Nakon što je cijela posada prezimili na brodu i sljedeće ljeto ponovno pokušala ploviti do kraja prolaza, opet ih je led zaustavio, a "zaleđeni" su ostali do 1853. kada ih je spasila ekipa s broda "HMS Resolute" "Oko 60 ljudi moralo je prezimiti tri puta na Arktiku ne znajući hoće li preživjeti", pojasnili su istraživači koji su na brodu pronašli i nekoliko smrznutih tijela mornara, prenosi AP.


Reci što misliš!