Događaji

Opasna šetnja

Dubrovčani upozoravaju turiste da izbjegavaju hodanje po zidinama

Dubrovčani upozoravaju turiste da izbjegavaju hodanje po zidinama

Društvo prijatelja dubrovačke starine, koja se brine za održavanje gradskih zidina, na svakoj ulaznici na čak osam stranih jezika upozorava da na zidine odlaze na vlastitu odgovornost

Nakon što su se dogodila posljednjih dana dogodile dvije nesreće na dubrovačkim zidinama u kojima je jedna osoba poginula razvila se rasprava o sigurnosti tog vrlo posjećenog spomenika.

Društvo prijatelja dubrovačke starine, koja se brine za održavanje gradskih zidina, na svakoj ulaznici na čak osam stranih jezika upozorava da na zidine odlaze na vlastitu odgovornost, piše Slobodna Dalmacija.

"Na kartama stoji kako hodanje po zidinama nije bezopasno. Svi koji oprezno šetaju, ne naginju se niti preskaču rubnike, nemaju razloga za zabrinutost", kazao je tajnik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić te dodao kako, na žalost, ima i onih koji se svjesno izlažu riziku.

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić smatra kako bi bilo nemoguće postaviti ogradu duž zidina, a da se time ne dirne u izvorni izgled i naruši kulturna vrijednost zidina.

"Korisnije bi bilo na više mjesta postaviti table kojima bi se posjetitelje upozorilo da visine bočnih kamenih rubova nisu u skladu sa suvremenim sigurnosnim standardima javnih prostora", kaže Dobroslavić te dodaje kako bi se možda mogla angažirati i zaštitarska služba.


Reci što misliš!