Događaji

Antibiotici postaju beskorisni

Bakterije evoluiraju, a medicina nije spremna

Bakterije evoluiraju, a medicina nije spremna

Farmaceutska industrija u zadnjih 20 godina se ulijenila, tvrdi Walsh i sada plaćamo posljedice. Još od početka devedesetih nitko nije pokazao pretjerani entuzijazam za razvoj novih antibiotika

Antibiotici su stup moderne medicine, ali u vrlo bliskoj budućnosti morat ćemo naučiti kako živjeti bez njih, predviđa kolumnistica Guardiana Sarah Boseley. Nažalost, ovoga puta to nisu tabloidna naklapanja o bolesti koja će "desetkovati ljudsku vrstu"; o neizbježnom kraju ere antibiotika prvi je progovorio izuzetno ugledni medicinski časopis Lancet.

Nikakve se velike promjene u znanosti ne događaju preko noći, pa tako neće ni antibiotici odjednom postati beskorisni. No, za nekoliko generacija medicina će morati pronaći novi "kamen temeljac", predviđa Tim Walsh u znanstvenom tekstu objavljenom u Lancetu. Upravo je Walsh prošle godine otkrio gen kojeg je nazvao NDM1, a koji se vrlo lako širi među bakterijama i čini ih otpornima na antibiotike!

Posljednja istraživanja pokazala su da je NDM1 već vrlo razvijen među bakterijama u Indiji, a polako se širi i u zapadnoj civilizaciji. Plaćamo cijenu globalizacije. "Na mnogo načina, to je to. Ovo bi mogao biti kraj. Ne postoje antibiotici koji su efektivni protiv NDM1 bakterija. Imamo možda deset godina i moramo prihvatiti stvarnost: nastale su infekcije koje jednostavno ne možemo liječiti", kaže Walsh u razgovoru za Guardian.

Farmaceutska industrija u zadnjih 20 godina se ulijenila, tvrdi Walsh i sada plaćamo posljedice. Još od početka devedesetih nitko nije pokazao pretjerani entuzijazam za razvoj novih antibiotika. Zašto i bi, kad im drugi lijekovi donose znatno veću zaradu. No, sada se već oglasio alarm, a Walsh strahuje da bi moglo biti prekasno.

"Većina moderne medicine postat će beskorisna ako izgubimo sposobnost liječenja infekcija", upozorava Walsh. Transplantacije, čak i najobičnije operacije, postaju jako rizične ukoliko pacijent može izgubiti glavu zbog bakterijske infekcije, problema koji je dosad bio lako rješiv. No, ljudi su jednostavno izgubili korak s evolucijom, tvrdi dr. David Livermore.

"Razvoj bakterija koje su otporne na antibiotike najbolji je zabilježeni primjer Darwinovog principa evolucije. To je jalova borba. Naivno je misliti da možemo pobijediti", fatalistički će Livermore koji ne oklijeva predviđati svojevrsni povratak u prošlost; sifilis, gonoreja, tuberkuloza, upala pluća... sve te bolesti koje je moderno društvo počelo uzimati "zdravo za gotovo" ponovo bi mogle postati smrtonosne.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.