Događaji

Mjeseci do izlaska

Počelo bušenje prolaza za čileanske rudare

Počelo bušenje prolaza za čileanske rudare

Čileanski inženjeri danas su započeli s bušenjem prolaza kojim namjeravaju izvući 33 rudara zatrpana već gotovo mjesec dana u rudniku San Jose.

33 rudara zatrpana su u rudniku zlata i bakra od 5. kolovoza i do 22. kolovoza s njima nije uspostavljena nikakva komunikacija. 17 dana na dubini od 700 metara i sedam kilometara udaljeni od ulaza izdržali su tako što je svaki od njih svakih 48 sati pojeo dvije čajne žličice tune, gutljaj mlijeka i polovicu keksa. Vode su imali dovoljno.

Spasilačka ekipa je čula udarce kojima su rudari poručili da su živi. Kasnije su uspjeli poslati poruku koja je glasila: "Sva tridesettrojica smo dobro i u skloništu".

Međutim, dolazak do zatrpanih rudara mogao bi potrajati između 90 i 120 dana, izvještava BBC.

Ministar rudarstva Laurence Golborne rekao je da se razmatra desetak načina spašavanja rudara, ali je opovrgnuo da rudari mogu biti vani za mjesec dana rekavši da za to ne postoji nikakava mogućnost. Španjolska i Australija su poslale opremu za bušenje, a pomoć rudarima je pružila i američka NASA.

Krajem prošloga tjedna ministar zdravstva Jaime Manalich je rekao da petorica rudara pokazuju znakove depresije, ne jedu redovito te odbijaju biti snimljeni kamerom koja im je, zajedno s hranom i ostalim potrepštinama, spuštena kroz cijev.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.