Događaji

Spas u studenom?

Čileanski rudari dobivaju struju i cigarete

Čileanski rudari dobivaju struju i cigarete

Cigarete su bile jedna od prvih molbi nekolicine rudara, ali spasioci su im slali tek nikotinske flastere i žvakaće gume. Budući da se novim kompresorom poboljšao sustav ventilacije u skloništu, odlučeno je da će rudarima pušenje ipak biti dopušteno

Čileanski rudari će dobiti struju i cigarete. Do njih je stigao kabel koji će im omogućiti da instaliraju električne svjetiljke u skloništu.

Vlasti su također priopćile da će im uslišati molbe za cigarete. Spasilački timovi će im poslati dvije kutije cigareta dnevno koje će pušači podijeliti među sobom.

Cigarete su bile jedna od prvih molbi nekolicine rudara, ali spasioci su im slali tek nikotinske flastere i žvakaće gume. Budući da se novim kompresorom poboljšao sustav ventilacije u skloništu, odlučeno je da će rudarima pušenje ipak biti dopušteno.

Struja će rudarima omugućiti više svjetlosti u skloništu, što će im pomoći da vrate normalne navike spavanja, ali i pomoći im da se naviknu na svjetlost prije izlaska iz rudnika. Liječnici ipak pripremaju posebne mjere kojima će zaštititi njihove oči koje su se adaptirale na tamu rudnika.

Stručnjaci procjenjuju da će rudari biti izvučeni na površinu najranije u studenome. Podsjećamo, 33 rudara su zatrpana u rudniku zlata i bakra San Jose od 5. kolovoza i do 22. kolovoza s njima nije uspostavljena nikakva komunikacija.

17 dana na dubini od 700 metara i sedam kilometara udaljeni od ulaza izdržali su tako što je svaki od njih svakih 48 sati pojeo dvije čajne žličice tune, gutljaj mlijeka i polovicu keksa. Vode su imali dovoljno.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.