Događaji

Istraživanja

Više od polovine Hrvata u vlastitoj državi ne vidi budućnost za sebe i svoju djecu

Više od polovine Hrvata u vlastitoj državi ne vidi budućnost za sebe i svoju djecu

Nemogućnost pronalaska bilo kakvog posla, nepotizam, netransparentni oblici zapošljavanja i male plaće najčešći su razlozi zbog kojih bi ispitanici potražili posao u inozemstvu

Gotovo 56 posto građana u Hrvatskoj ne vidi budućnost za sebe i svoju djecu, a njih 75 posto smatra da bi kvalitetnije živjeli u inozemstvu, pokazalo je nedavno provedeno istraživanje portala Posao.hr.

U anketi, provedenoj tijekom kolovoza, sudjelovalo je 956 osoba, većinom u dobi od 25 do 34 godine i sa područja grada Zagreba i Zagrebačke županije, koje putem toga portala traže posao. Prema objavljenim rezultatima, čak 95 posto ispitanika smatra da bi bolje zarađivali u inozemstvu.

Nemogućnost pronalaska bilo kakvog posla, nepotizam, netransparentni oblici zapošljavanja i male plaće najčešći su razlozi zbog kojih bi ispitanici potražili posao u inozemstvu, a prema istom izvoru više od 60 posto ljudi trajno bi prihvatilo posao u inozemstvu kada bi im se pružila prilika za boljom plaćom, dok bi 34 posto samo privremeno pristalo na tu opciju.

Kao glavni razlog za zaposlenjem u inozemstvu, ispitanici navode veću zaradu (65 posto) te mogućnost napredovanja i izgradnje karijere (26 posto). Pored toga, dodatan motiv za odlazak iz Hrvatske je raširena korupcija i nemogućnost pronalaska odgovarajućeg posla koji bi osiguravao pristojan život.

Saša Jurković, direktor portala Posao.hr naglasio je kako su informacije o sigurnim i dobro plaćenim poslovima u zemljama Europske unije dodatni motiv za razmišljanje o tome treba li nove izazove potražiti izvan domovine, te da je tek četvrtina ispitanih izjavila da bi otišla u inozemstvo zbog razvoja karijere i usavršavanja. To je pokazatelj, tvrdi Jurković, da su tražitelji posla očajni te da im je glavni motiv za pronalazak posla isključivo zarada.

U prilog toj tvrdi ide i podatak da bi čak 60 posto ispitanika pristalo privremeno prihvatiti posao u inozemstvu za koji bi bili prekvalificirani. Onima, pak, koji bi otišli u inozemstvo radi posla najzanimljivije su zemlje Europske unije (za 58 posto ispitanih), dok bi 20 posto izabralo SAD i Kanadu, a 16 posto bi sreću potražilo u Australiji.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.