Događaji

Dokumentacija rata

U Benkovcu održana tribina 'Osobna sjećanja na rat - metode usmene povijesti'

U Benkovcu održana tribina 'Osobna sjećanja na rat - metode usmene povijesti'

Na tribini su govorile Tanja Petrović iz 'Documente' te Petra Jurlina iz Centra za mirovne studije

U gradskoj knjižnici u Benkovcu danas je održana tribina pod nazivom 'Osobna sjećanja na rat - metode usmene povijesti', a u organizaciji 'Documente' - centra za suočavanje s prošlošću i Centra za mirovne studije.

Na tribini su govorile Tanja Petrović iz 'Documente' te Petra Jurlina iz Centra za mirovne studije.

Nazočni na ovoj tribini mogli su vidjeti dosad snimljena kazivanja iz Osijeka, Pakraca, Siska i Vukovara.

U nastojanju da se dokumentira i osvijetli ratna zbivanja iz perspektive preživjelih, 'Documenta' je pripremila projekt strukturiranih razgovora koristeći metodu usmene povijesti te su odabrali ciljne grupe čije ratne uspomene do sada nisu zabilježene.

Prikupljanjem usmenih svjedočanstava, u 'Documenti' žele osobna sjećanja pojedinaca sačuvati za buduće generacije i omogućiti da do tada ne ispričane priče čuju i drugi.
Snimljena kazivanja objavit će se na web stranici 'Documente', a planiraju i objavljivanje posebnih DVD izdanja i dokumentarnih filmova.

'Documenta' je u jesen 2005. počela s prikupljanjem i edukacijom tima za snimanje osobnih sjećanja. U timu 'Documente' su educirani i motivirani pojedinci različitih stručnih profila, a do sada su snimali osobna sijećanja u Pakracu, Lipiku, Sisku, Petrinji, Osijeku i Vukovaru.

Cilj ovog projekta je stvoriti platformu za žrtve i sve zainteresirane svjedoke i svjedokinje povijesti kako bi afirmirali osobna sjećanja i sačuvali ih za buduće generacije.

Predstavljajući različite narative o ratnim događajima i političkim sukobima, namjera je pridonijeti razvoju društvene svijesti o značaju ljudskih prava.

Istovremeno, na ovaj se način može utjecati na prepoznavanje metode usmene povijesti kao ozbiljnog istraživačkog alata u okviru povijesti i drugih znanstvenih disciplina.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.