Događaji

Rok bio 19. lipnja

Radovi na Supernovi nastavljeni, a sporovi traju

Radovi na Supernovi nastavljeni, a sporovi traju

Blokadu radova su zapravo potaknuli kooperatni kojima Foedus gradnja nije plaćala na vrijeme, a Granit Vrkić je Foedusu platio, po njihovoj računici, već oko 100 milijuna kuna

'Sve poduzimamo da Supernova bude svečano otvorena 14. listopada, izravno smo s kooperantima dogovorili dovršetak potrebnih radova i u pregovorima smo sa zakupcima prostora da nam ne naplate penale zbog dosadašnjeg kašnjenja,' za 'Slobodnu Dalmaciju' izjavio je Grgur Jolić, direktor tvrtke Granit Vrkić, koja je formalni investitor najnovijeg zadarskog šoping centra iza kojeg stoji austrijska grupacija M 2. No nije baš sigurno da će i ovaj rok za otvaranje Supernove biti ostvaren.

Ugovoreni rok je bio još 19. lipnja, no u međuvremenu je puklo između investitora i izvođača radova tvrtke Foedus gradnje.

Blokadu radova su zapravo potaknuli kooperatni kojima Foedus gradnja nije plaćala na vrijeme, a Granit Vrkić je Foedusu platio, po njihovoj računici, već oko 100 milijuna kuna.

A Foedus gradnja je bila nezadovoljna tim isplatama jer je, tvrde, izvela puno više radova no što joj je plaćeno. Zbog toga su se ove dvije tvrtke našle na sudu i po svemu sudeći dogovora nema.

Supernovu gradi Granit Vrkić sa sjedištem u Gaženici, a riječ je sada o tvrtki kojoj je samo ime domaće. Granit Vrkić je prije 6 -7 godina osnovao Reno Sinovčić i počeo kupovati terene na predjelu Vrilo, između veletržnice i Crnog.

 

Granit Vrkić je potom kupio SITARGO Aktiengesellschaft iz Lihtenštajna, dijeli se na dva dijela - drugi dio postaje Granit - kamenolom koji je vlasnik nekadašnjeg kamenoloma Put. Potom Granit Vrkić postaje vlasništvo tvrtke Afirmacije Mursa, odnosno grupacije koja gradi Supernovu.

Ročište o privremenim mjerama Na ročištu o privremenim mjerama u utorak Foedus gradnja je zatražila prestanak daljnjeg izvođenja radova, deponiranje 60 milijuna kuna na ime isplate obavljenih poslova i zabranu raspolaganja i otuđenja nekretnina.

Na zahtjev ove tvrtke na gradilištu je bila i inspekcija rada i utvrdila sve one propuste na koje je upozoravala Foedus gradnja, rekao je odvjetnik Mijo Kladarić. Izmjene građevinske dozvole nisu bile provedene, nije osiguran pristupni put i slično.

'Cijeli projekt financijski prati Erste banka koja je putem svojih nadzornika utvrdila da je fakturirano ono što nije izvedeno i zato je nastao zastoj u isplatama' - objašnjava Jolić.

'Nismo imali druge nego prekinuti ugovor s Foedus gradnjom i izravno s kooperantima, u nekim slučajevima i s onima koji su radili za Foedus, dogovoriti nastavak radova. S ovom smo tvrtkom inače dobro surađivali u Sisku, na gradnji OBI centra, a ovo što se dogodilo u Zadru još nigdje nismo doživjeli. Zbog toga naši partneri imaju već najmanje milijun eura gibitaka', kaže Jolić.

Zadarska Supernova prostire se na terenu od 74 tisuće metara četvornih, sam prodajni prostor bit će na 38 tisuća metara četvornih, u njemu se uređuju prostori za oko 90 nacionalnih i internacionalnih maloprodajnih trgovina, a na obuci je već veći dio od oko 500 budućih zaposlenika. Kad će oni početi raditi i kad će Zadrani u Zaru, novi Interspar, Douglas ili neku drugu marku, još se ne zna, a izvjesno je da se investor i izvođač namjeravaju do kraja boriti u višemilijunskom sporu.

SD/ezd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.