Događaji

Terenska nastava

Učenici OŠK Bartula Kašića učit će o Domovinskom ratu u Škabrnji

Učenici OŠK Bartula Kašića učit će o Domovinskom ratu u Škabrnji

Goran Burčul i Željko Skukan, predsjednik i dopredsjednik zadarske Udruge maloljetnih dragovoljaca, kažu da se pripremaju za razgovor s učenicima, ali da ih ne žele šokirati svim detaljima koje su proživjeli

U zadarskoj Osnovnoj školi Bartula Kašića odlučeno je da se ne čeka da zaživi projekt po kojemu će branitelji u školama predavati o Domovinskom ratu - profesori Dinko Marin i Vjekoslava Kolega organiziraju terensku nastavu o temi Domovinskog rata, piše 'Slobodna Dalmacija '.

'Mi smo već u više navrata vodili djecu u Škabrnju. Ove godine pozvali smo predstavnike jedne braniteljske udruge, zadarske Udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata, da učenicima „iz prve ruke" iznesu svoja sjećanja i iskustva,' rekla je prof. Kolega.

Goran Burčul i Željko Skukan, predsjednik i dopredsjednik zadarske Udruge maloljetnih dragovoljaca, kažu da se pripremaju za razgovor s učenicima, ali da ih ne žele šokirati svim detaljima koje su proživjeli.

'Neki članovi naše udruge imali su 14 godina kada su uzeli puške u ruke i otišli doslovno na prvu crtu obrane. Na zadarskom području u udruzi nas je 96 i svi smo u rat otišli iz školskih klupa. Na ratištu nitko nije gledao na naše godine, bili smo ravnopravni s našim starijim suborcima, ali nije cilj učenike šokirati opisivanjem života u rovovima ili napadima tenkova na nas, već im želimo objasniti naše motive i razloge da tako mladi odemo u rat. S profesorima stoga dogovaramo određene granice, a glavna je tema obrana napadnutih sela u zadarskom zaleđu i samog Zadra,' kažu Burčul i Skukan.

Oni ističu da o tome zadarski učenici ne mogu pročitati ništa u školskim udžbenicima, iako se rat vodio na velikom dijelu Zadarske županije.

'Te činjenice im želimo iznijeti. Kod nas je riječ „domoljublje" izgubila na vrijednosti, to je pogrešno i zato je projekt ove škole dobar. Razvijati osjećaj domoljublja trebala bi biti najnormalnija stvar,' istaknuo je Burčul.

'Opisat ćemo naš „odgoj" koji smo prošli s puškom u ruci. Iznijet ćemo podatke o broju poginulih i nestalih branitelja, kao i etape kako se vodio rat, od početka agresije, dolaska mirovnih snaga i kasnijeg konačnog oslobođenja naših teritorija,' naveo je Burčul.

SD/ezd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.