Događaji

Akcija spašavanja

Još 160 metara stijene preostalo do komore sa zarobljenim rudarima

Još 160 metara stijene preostalo do komore sa zarobljenim rudarima

Prve procjene o vremenu koje će biti potrebno za spašavanje 33 rudara, koji su ostali zarobljeni u jednoj od komora rudnika nakon što se 5. kolovoza urušio dio rudarskog okna, spominjale su rok od čak četiri do pet mjeseci, a kao realan rok naveden je Božić

Rudari, već gotovo dva mjeseca zarobljeni u urušenom čileanskom rudniku San Jose, na korak su od danjeg svjetla i mogli bi biti na površini već za koji dan, tvrde članovi spasilačke ekipe.

Šef inženjerijske ekipe koja buši stijenu kako bi doprla do 33 zarobljena rudara Pedro Buttazzoni potvrdio je čileanskim medijima kako je do danas već probušeno 464 metra stijene, a preostalo je izbušiti još oko 160 metara do komore u kojoj se nalaze zarobljeni rudari, te da bi oni možda mogli biti izvučeni iz rudnika već ovoga vikenda.

Prve procjene o vremenu koje će biti potrebno za spašavanje 33 rudara, koji su ostali zarobljeni u jednoj od komora rudnika nakon što se 5. kolovoza urušio dio rudarskog okna, spominjale su rok od čak četiri do pet mjeseci, a kao realan rok naveden je Božić, no brz napredak koji su inženjerske ekipe postizale iz dana u dan, bušeći stijenu, to su vrijeme sve više skraćivale.

Čileanski predsjednik Sebastian Pinera u ponedjeljak je izjavio kako su spasitelji vrlo blizu rudarima, te da se iskreno nada da će akcija biti gotova prije njegovog skorog službenog putra u Europu, kako bi bio u mogućnosti sretan trenutak njihovog izvlačenja na površinu podijeliti sa rudarima i članovima njihovih obitelji, koji za tu prigodu već spremaju veliku proslavu.

Pedro Buttazzoni je izjavio kako inženjerske ekipe još raspravljaju o tome hoće li neposredno prije izvlačenja rudara uz pomoć posebno konstruirane kapsule biti potrebno kroz izbušeni hodnik provući metalnu cijev kako bi se kapsula i rudar u njoj zaštitili od udaranja i eventualnog oštećenja koja bi se mogla dogoditi dok kapsula bude prolazila kroz živu stijenu. Ukoliko stručne ekipe procijene da metalni "tunel" neće biti potreban i da kapsula može proći kroz stijenu, rudari bi doista već ovoga vikenda mogli biti izvučeni na površinu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.