Događaji

Uskoro će biti spašeni

Spasioci prokopali prolaz do rudara

Spasioci prokopali prolaz do rudara

Ministar zdravstva Jaime Manalich ranije je pozvao nestrpljivu čilenasku javnost na strpljenje

Spasioci su danas prokopali prolaz do skloništa u kojem 33 rudara tjednima čekaju spas. Inženjeri su ranije jučer rekli da do skloništa rudara imaju samo 34 metra, ali je ministar rudarstva Laurence Golborne upozorio da spasioci sada trebaju raditi vrlo oprezno kako ne bi ozlijedili rudare, izvještava BBC.

Također je rekao da će, nakon završetka kopanja, biti potrebno između tri i osam dana kako bi se obavile sve provjere i osigurao siguran izlazak rudara.

Čileanski rudari su još ranije oborili rekord kao skupina koja je najduže preživjela zatrpana u rudniku.

"Vrlo smo blizu i bilo bi iznimno loše kada bismo, nakon ovoliko rada, zabrljali i izgubili rudare. Moramo biti vrlo oprezni i kontrolirati svaki detalj", rekao je u petak.

Inženjer zadužen za bušenje Andre Sougarret rekao je da postoji opasnost od ozljede rudara kada bušilica probije stijenu i dođe do njihovog skloništa.

"U prolaz ćemo spustiti kameru kako bismo bili sigurni da rudare ne izlažemo opasnosti". Kamera će pomoći pri procjeni hoće li se do rudara doći velikom bušilicom ili će je, kada dođe do dijela blizu skloništa, zamijeniti čelični pijuci.

Ministar zdravstva Jaime Manalich ranije je pozvao nestrpljivu čilenasku javnost na strpljenje zbog kompliciranog postupka izvlačenja rudara. Pohvalio je "zrelost i srčanost" rudara.

"Opušteniji su i smireniji od nas na površini", dodao je.

Kod rudnika su okupljeni brojni rođaci, prijatelji i kolege zatrpanih rudara, kao i stotine novinara iz čitavoga svijeta. Svi očekuju sirenu koja će im javiti kada prolaz napokon bude gotov.

Podsjećamo, 33 rudara su zatrpana u rudniku zlata i bakra San Jose od 5. kolovoza i do 22. kolovoza s njima nije uspostavljena nikakva komunikacija.

17 dana na dubini od 700 metara i sedam kilometara udaljeni od ulaza izdržali su tako što je svaki od njih svakih 48 sati pojeo dvije čajne žličice tune, gutljaj mlijeka i polovicu keksa. Vode su imali dovoljno.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.