Događaji

Simpozij "Svijet hrane 2010."

U Vodicama održan 1. Festival hrvatske tjestenine

U Vodicama održan 1. Festival hrvatske tjestenine

Marex gel nagrađen za zlatni svježi rezanac, dok su se u pripremi jela istaknuli djelatnici hotela Vicko

U srijedu 17. studenog u hotelu Punta u Vodicama održan je 1. festival hrvatske tjestenine u sklopu 8. hrvatskog stručnog simpozija gastronomije, turizma i prehrane „Svijet hrane 2010" u organizaciji tvrtke Robinson d.o.o. iz Zagreba.

Na simpoziju i festivalu prisustvovalo je 150 izlagača: proizvođača tjestenine, ugostitelja, hotelijera i turističkih djelatnika.

Program Simpozija bio je koncipiran u dva dijela: stručna predavanja sa prezentacijama i degustacija hrvatske tjestenine. U pripremanju preko 70 jela od tjestenine sudjelovalo je 15 hrvatskih šefova kuhinje u poznatim malim i velikim hotelima.

Tjestenine su ocjenjivane od stručnog žirija, dok su pripremljena jela ocjenjivali polaznici simpozija i festivala, te posjetitelji i novinari.

Nagrade stručnog žirija u kategoriji svježe tjestenine dobili su:

1. Marex-gel, Zadar - zlatni rezanac

2. Aurelia, Naše klasje, Zagreb - srebrni rezanac

3. Mariolina, Krk - brončani rezanac,

Dok su u kategoriji suhe tjestenine, nagrade dobili:

1. Clarum, Nova Gradiška - zlatni rezanac

2. Pik Rijeka - srebrni rezanac

3. Mariolina, Krk - brončani rezanac

Rezultati ocjenjivanja pripremljenih jela objavit će se dva dana nakon prebrojavanja glasova.

Ispred Udruge malih i obiteljskih hotela u sklopu Simpozija, predstavio je Hotel Vicko iz Starigrada Paklenice sa svojim direktorom Zoranom Katićem, predstavnikom Udruge OMH za zadarsku županiju.

Katić je održao predavanje na stručnom skupu na temu: Moja iskustva u uvođenju hrvatske tjestenine u obiteljski i hotel i predstavio gastro novosti iz OMH: Hrvatski doručak sa tjesteninom. Prilikom svog izlaganja gospodin Katić ukazao je na veliki potencijal uvođenja hrvatske tjestenine u obiteljske hotele uz napomenu i preporuku da se osnuje Udruga proizvođača hrvatske tjestenine kako bi se objedinili na tržištu, postavili standarde i time konkurirali velikoj uvoznoj mašineriji.

Za primjer Katić je naveo kako je prije par godina ista stvar pokrenuta sa hrvatskim proizvođačima vina što se pokazalo dobrim jer su članovi Udruge OMH iz svoje ponude izbacili uvozna vina i svojim gostima nude samo hrvatska vina.

Osim stručnog skupa, Hotel Vicko se predstavio i u pripremanju jela od tjestenine i prezentaciji svojih daleko poznatih antičkih marinada i mogućnosti spajanja marinada sa tjesteninama kao nova gastronomska ponuda u hrvatskom turizmu. U pripremanju jela sudjelovali su:

Ana Bušljeta - šefica kuhinje Hotela Vicko sa jelima:

  1. Velebitska marinada - inćuni, kadulja, aceto balsamico
  2. Jesenska marinada - škarpina, bučino ulje, svježa paprika, majčina dušica
  3. Podgorska marinada - skuša, komorač, menta
  4. Marinada „Argyruntum" - losos, domaći agrumi

 

i Josip Pavošević - zamjenik šefa kuhinje Hotela Vicko sa jelima:

  1. Tjestenina s emulzijom od cocktail rajčica i domaćom hobotnicom
  2. Tjestenina sa pjenicom od bakalara i karameliziranim lukom
  3. Tjestenina s rapsodijom morskih školjaka u buzari od esencije konjaka i limete
  4. Tjestenina s umakom od domaćih suhih smokava i limuna poširanih u prošeku i rumu
  5. Mlinci na seljački način (bundeva, panceta)
  6. Mlinci a'la Lady (slatka bundeva, rum-punč)

 

Prilikom degustacije gore navedenih jela, kuhari Hotela Vicko, Ana i Josip istaknuli su se u prezentaciji, opisivanju načina i metoda pripreme jela posjetiteljima stola sa naglaskom na tradicionalne recepture Podvelebitskoj kraja, bakine recepte, ali i pokazali na koji način stare recepture približiti i prikazati ih u modernijem svjetlu.

Posebnu pozornost posjetitelja degustacijskog stola Hotela Vicko privukao je najmlađi kuhar Festivala, Josip Pavošević sa svojim jelima i načinom prezentiranja istih, čime je odudarao od ostalih šefova kuhinja, a posebno zapaženo od strane novinara i proizvođača tjestenine.

Zahvaljujući odličnoj organizaciji Robinsona d.o.o. iz Zagreba, posjećenost Simpozija i Festivala unatoč lošem vremenu bila je iznad očekivanja. Prilikom degustacije pripremljenih jela, polaznici Simpozija i Festivala, posjetitelji i novinari imali su samo riječi hvale na izgled, aromu i kvalitetu jela, dok se rezultati ocjenjivanja pripremljenih jela od tjestenine još čekaju. 

Ovim Simpozijem i Festivalom Hrvatska je opet pokazala da se ponosno može predstaviti na zahtjevnom turističkom tržištu i zadovoljiti najizbirljivijeg gosta, ali i  konkurirati kvaliteti uvozne tjestenine naspram hrvatske pripremljenoj na tradicionalni način u kombinaciji sa autohtonim receptima hrvatskih regija.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.