Događaji

Smrt koriste za propagandu

Sjeverna Koreja: Južna Koreja se koristila ljudskim štitovima

Sjeverna Koreja: Južna Koreja se koristila ljudskim štitovima

Danas se oglasila i Sjeverna Koreja koja je Južnu optužila da je tijekom napada koristila ljudske štitove te da smrti dvojice marinaca i dvoje civila koriste za propagandu

U Južnoj Koreji su održani pogrebi dvojice marinica koji su poginuli u nedavnom sjevernokorejskom napadu na južnokorejski otok Yeonpyeong, javlja BBC.

Pogrebi marinaca Jeong-wooa i Moona Kwang-wooka održani su u vojnoj bolnici u Seongnamu, u blizini glavnoga grada, te su prenošeni na nacionalnoj televiziji.

Stotine državnih i vojnih dužnosnika, političara, vjerskih vođa, aktivista i civila došle su su na pogreb, a među njima su bili i premijer Kim Hwang-sik te zapovjednik marinaca Maj Gen You Nak-jun.

"Južnokorejski aktivni marinici i postrojbe u rezervi će utisnuti ovaj bijes u svoje kosti i učinit ćemo sve kako bismo se osvetili Sjevernoj Koreji", rekao je Maj Gen You.

Danas se oglasila i Sjeverna Koreja koja je Južnu optužila da je tijekom napada koristila ljudske štitove te da smrti dvojice marinaca i dvoje civila koriste za propagandu.

Sjeverna Koreja je opet upozorila da neće tolerirati združenu američko-južnokorejsku vojnu vježbu najavljenu za sutra u kojoj bi trebao sudjelovati i američki nosač aviona.

"Nitko neće moći zamisliti posljedice koje će uslijediti ako SAD dovede svoj nosač aviona u Žuto more", objavila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

SAD je pozvao Kinu da pojača pritisak na Pjongjang kako bi se spriječili novi incidenti, a Kina je priopćila da je joj je "najveći prioritet" situaciju održati pod kontrolom te da je započela s nizom pregovora s Washingtonom, Seulom i Pjongjangom kako bi smirila tenzije.

Podsjetimo, Sjeverna Koreja je napala Južnu usred vježbi južnokorejske vojske. Nakon upozorenja da vježbe moraju prestati, Sjeverna Koreja je prema pučini ispalila artiljerijske projektile. Nakon baraže sa sjevera, južnokorejska vojska ispalila je nekoliko vlastitih artiljerijskih projektila u suprotnom smjeru.

Zapadna granica između dvije Koreje je dugo vremena točka prijepora jer je Južna Koreja ne priznaje. Granicu je jednostrano iscrtao SAD 1953. godine, nakon završetka rata. Samo u zadnjih nekoliko godina dvije su Koreje vodile nekoliko krvavih sukoba oko granice.

Dvije su zemlje u posebno napetim odnosima od ožujka kada je potonuo južnokorejski ratni brod Cheonan. Kasnija istraga međunarodnog povjerenstva zaključila je da je brod potopljen sjevernokorejskim torpedom, ali Sjeverna Koreja negira svoju upletenost.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.