Događaji

Proglašenje

Liu Xiaobo službeno dobitnik Nobelove nagrade

Liu Xiaobo službeno dobitnik Nobelove nagrade

Nedostatak Liua na ceremoniji, kojoj je prisustvovalo 10.000 ljudi, simboliziran je praznog stolicom, na koju je nakon objave smještena nagrada

Zatvoreni kineski disident Liu Xiaobo danas je dobio Nobelovu nagradu, u ceremoniji koju je Kina opisala kao političku farsu, a Liu je iz zatvora nagradu posvetio svim "dušama izgubljenim" tijekom brutalnog masakra studenata na trgu Tiananmen 1989. godine.

Američki predsjednik Barack Obama, prošlogodišnji dobitnik nagrade, pozvao je Peking da pusti Liua iz zatvora, gdje on služi 11 godina kazne zbog "subverzije".

Kina je već mjesecima iznimno neprijateljski nastrojena prema Nobelovom odboru, kao i prema Norveškoj, sjedištu institucije. Ne samo da su odlučili bojkotirati današnju ceremoniju, nego su sa sobom povukli još 18 zemalja, među njima Rusiju i Srbiju, gdje je zbog bojkota nastala prava politička kriza.

Nedostatak Liua na ceremoniji, kojoj je prisustvovalo 10.000 ljudi, simboliziran je praznog stolicom, na koju je nakon objave smještena nagrada. To je prvi put da laureat nije primio nagradu od 1935. godine, kad je nacistička Njemačka zabranila dolazak pacifistu Carlu von Ossietzkom.

Norveška glumica Lia Ullmann pročitala je pismo koje je napisao Liu. "Mržnja može nagristi bilo čiju inteligenciju i savjest. Neprijateljski mentalitet otrovat će srce nacije, potaknuti okrutne moralne bitke, uništiti toleranciju i humanost vojnika, te usporiti put prema slobodi i demokraciji", napisao je Liu.

"Ipak, pun sam optimizma i nadam se da ću vidjeti slobodnu Kinu, jer ne postoji nijedna sila koja može zaustaviti ljudsku potragu za slobodom, a Kina će na kraju postati zemlja gdje će vladati zakon i ljudska prava", naveo je.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.