Događaji

Ukidanje olakšica

Počela primjena novih pravila u prijavi poreza

Počela primjena novih pravila u prijavi poreza

Počela je sezona podnošenja godišnjih prijava poreza na dohodak, a ove godine, s obzirom na lanjske zakonske promjene, ima bitnih novina

Najbitnija je novost ona vezana za promjenu poreznih stopa sredinom prošle godine, pri čemu su ranije četiri stope, od 15, 25, 35 i 45 posto uz pripadajuće razrede promijenjene u nove tri stope poreza na dohodak, od 12, 25 i 40 posto, prenosi net.hr.

 

Druga je bitna novina vezana za ukidanje poreznih olakšica, ali kako su i one ukinute sredinom prošle godine, priznavat će se u prvoj polovici 2010., ali u ukupnom iznosu do 6.000 kuna, za koliko se može umanjiti porezna osnovica, umjesto ranijih do 12.000 kuna.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak koji je stupio na snagu 1. srpnja 2010. ukinute su porezne olakšice koje su porezni obveznici mogli koristiti temeljem godišnje prijave u ukupnom iznosu od 12.000 kuna i to za: uplaćene premije životnog osiguranja s obilježjem štednje, dobrovoljnog mirovinskog osiguranja, dopunskog, dodatnog i privatnog zdravstvenog osiguranja; za stvarne troškove zdravstvenih usluga za vlastite potrebe te za stambene potrebe.

No, u Poreznoj upravi naglašavaju da će za 2010. porezni obveznici moći koristiti navedene olakšice u ukupnom iznosu do 6.000 kuna, i to samo za uplate izvršene do 30. lipnja 2010., piše Novi list.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.