Događaji

Vijeće Europe

Istraga nad kosovskim vlastima zbog trgovine organima

Istraga nad kosovskim vlastima zbog trgovine organima

Zastupnici Vijeća Europe sa 169 glasova "za", osam "protiv" i 14 suzdržanih usvojili su izvještaj Dicka Martyja te naredili istragu protiv kosovskih vlasti zbog trgovine organima i usvojili Rezoluciju o nehumanom postupanju prema ljudima i nelegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu. Kako prenosi Press, Vijeće Europe je pozvalo međunarodnu zajednicu, vlasti u Beogradu, Prištini i Tirani da poduzmu mjere kako bi se rasvijetlila trgovina ljudskim organima i drugim zločinima na Kosovu.

 

Dick Marty je u svom izlaganju, koje je više-manje bilo poznato i već je izazvalo buru u medijima zbog optužbi da je Thaqi umiješan u trgovanje organima, naglasio da je kosovska vlast bila umiješana ili morala znati za ilegalnu trgovinu ljudskim organima. Ustvrdio je kako njegov izvještaj nije politički i nema veze sa statusom Kosova. "Ali, istinske pravde nema bez istine, a žrtve trgovine ljudskim organima su Srbi i Albanci koji su samo ljudska bića", rekao je Marty i dodao kako ima pouzdane svjedoke koji nemaju ništa sa Srbijom ali se boje i ne vjeruju u kosovsko pravosuđe.

"Europa je stvorila propalu državu Kosovo koju vode gangsteri i kriminalci", izjavio je za Blic Mike Hancock, zastupnik britanskih Liberalnih demokrata netom nakon što je Vijeće Europe usvojilo Martyjev izvještaj.

"Bio je to veliki dan za Vijeće Europe, dan za potvrdu njenog moralnog kredibiliteta i zadovoljštinu Srbiji, koja je često bila crno-bijelom tehnikom loše vođena. Ovom odlukom otvoreno je veliko novo poglavlje istraživanja mračnih dijelova povijesti - za veliku moralnu pobjedu", komentirao je predsjednik srpske delegacije u Strasbourgu Dragoljub Mićunović za Blic.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.