Burek po zakonu
I burek je dobio svoja 'prava'
Pekari u Srbiji tvrde da nemaju ništa protiv takve odluke, no ističu da strahuju od primjene HACCP-a jer će ih koštati više od 3000 eura
Mediji u Srbiji naveliko izvještavaju o tome da će od lipnja ove godine svaka pekara koja prodaje i proizvodi burek morati uvesti HACCP standard.
Tako će se pod nazivom ''burek-pita'' moći prodavati jedino pekarski
proizvod od pšeničnog brašna tipa 500, masnoće i vode, uz dodatak
mljevenog mesa, sira, voća ili povrća.
Burek sa mesom morati će sadržavati najmanje 20 posto mljevenog
mesa, burek sa sirom najmanje 20 posto sira, a burek sa voćem ili
povrćem najmanje 10 posto voća ili povrća u odnosu na količinu
upotrebljenog brašna.
HACCP će pekarima uvjetovati, kao i velikim klaonicama ili
restoranima, stroge higijenske uvjete za osiguranje sigurnosti hrane u
svim fazama proizvodnje, prerade i prodaje.
Pekari u Srbiji tvrde da nemaju ništa protiv takve odluke, no ističu da strahuju od primjene HACCP-a jer će ih koštati više od tri tisuće eura, te smatraju da će se zbog toga pojedine pekarnice morati zatvoriti.
Tako je i savez malih pekara Srbije najavio da će uputiti zahtjev vladi da se produži rok za uvođene HACCP-a do 2013. godine, piše portal danas.hr
Vezane vijesti
-
Od testiranih proizvoda samo je Milka čokolada pokazala identičnu kvalitetu u svim uzorcima, dok su se najgorim pokazali proizvodi Kotanyija
-
"Vrata su otvorena" ako se Britanija predomisli u pogledu odluke o Brexitu, odnosno napuštanju Europske unije, rekao je u nedjelju francuskim medijima europski povjerenik za ekonomske i financijske poslove, Pierre Moscovici.
-
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je u utorak kako bi Srbija za Europsku uniju bila "šampion" ukoliko bi uvela sankcije Rusiji i priznala neovisnost Kosova, jer bi joj Bruxelles priznao napredak u procesu eurointegracija.
-
Broj trovanja salmonelom u EU-u porastao je od 2014. za tri posto, što je zabrinjavajuća promjena desetogodišnjeg trenda, objavili su u utorak europski stručnjaci za sigurnost hrane.
Izdvojeno
-
Mostarski bend Zoster stiže na Adventuru u ponedjeljak 30. prosinca.
-
Zračne luke i u listopadu i u prvih deset mjeseci ostvarile su dvoznamenkaste poraste broja putnika, od 18,4 i 16,2 posto u odnosu na iste mjesece prošle godine, a najviše je putnika uslužila zagrebačka zračna luka, podaci su DZS-a, koji pokazuju i rast teretnog prometa.
-
Trenutno su na terenu četiri tima, a zbog povećanog interesa razmatra se povećanje broja ekipa. Predviđeno je spajanje između 5 i 6 tisuća priključaka, od kojih je dosad završeno oko 600.
-
U srijedu 11. prosinca 2024. je u Zadru u hotelu Kolovare održana radionica na temu Kreiranje doživljaja na razini Turističke zajednice Zadarske županije i vodećih programa, a namijenjena zainteresiranim dionicima s područja Zadarske županije.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.