Događaji

Radijacija

Njemački profesor: Radnici koji su u nuklearki umrijet će za nekoliko tjedana!

Njemački profesor: Radnici koji su u nuklearki umrijet će za nekoliko tjedana!

"Oni će se zaista žrtvovati. 50 posto onih koji su kontaminirani u Fukushimi, umrijet će za nekoliko tjedana.", izjavio je Lengfeder prenosi Bild

Gregory Jaczko, čelni čovjek Nuklearne regulatorne agencije SAD-a izjavio je, kako prenosi CNN, da je bazen s istrošenim gorivom u reaktoru 4 potpuno bez vode što je dovelo do ekstremno vioske radijacije u nuklearki.

"Vjerujemo da je zaista došlo do eksplozije vodika u toj jedinici što je dovelo do izlaganja goriva. Vjerujemo da je sekundarni zaštitni oklop (kontejnment) uništen i da je nema vode u bazenu s gorivim šipkama u kojima je istrošeno gorivo. Vjerujemo da je razina radijacije tamo ekstremno visoka, zbog čega će biti veliki problem poduzeti korektivne mjere", izjavio je Jaczko.

U pokušaju da se ohladi problematični bazen s gorivom reaktora 3 i 4 nuklearke Fukushima u četvrtak ujutro na njih je iz helikoptera prosuta voda, javlja agencija Kyodo. Točnije, ispušteno je oko 7.500 litara vode, no još uvijek nije poznato je li operacija donijela kakve rezultate.

Njemački profesor Edmund Lengfelder s minhenskog instituta za radiologiju izjavio je kako će radnici koji se nalaze u nuklearki Fukushima sigurno umrijeti, a prema njegovim riječima, neki imaju još samo par tjedana života. "Oni će se zaista žrtvovati. 50 posto onih koji su kontaminirani u Fukushimi, umrijet će za nekoliko tjedana.", izjavio je Lengfeder prenosi Bild.

Ova operacija bez presedana, od koje se isprva odustalo zbog previsoke koncentracije zračenja iznad elektrane, dobit će svoj nastavak tijekom dana kada će se prema pregrijanim reaktorima usmjeriti vodeni topovi dopremljeni na kamionima s ciljem njihova hlađenja.

Iz Vladine nuklearne agencija ističu kako je prioritet ohladiti vodom bazene na reaktorima 3 i 4 koji bi mogli biti pregrijani, i koji zbog nastalih oštećenja ne mogu spriječiti curenje zračenja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.