Događaji

Izvješće

State Department: Hrvatska, zemlja korupcije i cenzure

State Department: Hrvatska, zemlja korupcije i cenzure

Američki State Department objavio je godišnje izvješće o stanju ljudskih prava u svijetu. U vezi s Hrvatskom se ističe da su i dalje krupan problem neprimjereno zakonodavstvo koje regulira financiranje političkih kampanja, nepotpune glasačke liste, korupcija i autocenzura u medijima, javlja HTV .

Slučajevi korupcije zadiru u gotovo sve slojeve društva, gospodarstva i vlasti. Vlada je u vezi s institucijama, ponajprije u području zdravstvene zaštite, sveučilišta, pravosuđa te javnog sektora i komercijalnih poduzeća, često u središtu korupcijskih slučajeva, navodi State Department u izvješću o Hrvatskoj na 38 stranica.

O medijima se navodi da, iako Ustav i zakon jamče slobodu govora i tiska, sve snažniji gospodarski pritisak novinare vodi u autocenzuru. Kada se radi o slobodi okupljanja, spominje se slučaj uhićenja oko 140 sudionika prosvjeda na zagrebačkome Cvjetnome trgu 10. srpnja. Tada su, stoji u izvješću, građani mirno prosvjedovali zbog uništavanja povijesnoga dijela Zagreba radi izgradnje trgovačkoga centra.

U dokumentu se još kaže da je nasilje nad ženama i bračno nasilje i dalje problem. Zlostavljanje djece, u kojem je i seksualno zlostavljanje, State Department vidi kao problem u Hrvatskoj.

Iako ustav brani bilo kakvo diskriminiranje manjina, i dalje se registrira diskriminacija i nasilje nad etničkim Srbima i Romima. Vlasti nisu dosljedne u postupanju s prognanicima pripadnicima manjina, a međunarodni promatrači ocjenjuju da se u vezi s izbjeglicama koji traže azil odluke donose presporo, kaže se u izvještaju. Izbjeglice koji se vraćaju u zemlju kao državljani drugih zemalja bivše Jugoslavije, a ne hrvatski državljani, nailaze na prepreke u vezi s dobivanjem prava trajnog boravka.

State Departmnet spominje i nasilje i diskriminaciju lezbijske, gay, biseksualne i transrodne populacije (LGBT).


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.