Događaji

ARD

Njemačka nacionalna televizija zgrožena korupcijom u Hrvatskoj

Njemačka nacionalna televizija zgrožena korupcijom u Hrvatskoj

Iz priloga je jasno kako bi Hrvatske vode prirodne tokove rijeka mogli pretvoriti u uniformirani kanal

Hrvatska korupcijska priča ili još bolje hrvatska korupcijska hobotnica probija granice naše zemlje. Naime to su primijetili i na njemačkoj nacionalnoj televizijskoj postaji ARD kada su žestoko kritizirali najnovije planove Hrvatskih voda za proširenje korita i dubine Save, Neretve, Mure, Drine i Dunava, a priču neposredno povezuju s korupcijom.

U zaključku njemačkih novinara o Hrvatskim vodama navode kako je hrvatsko Državno odvjetništvo pokazalo interes za ovu priču, no nadaju se da će pritisak za očuvanje prirode ipak stići iz Bruxellesa te da će kontroverzni projekt Hrvatskih voda biti zaustavljen.

Točnije riječ je o tome da Hrvatska polako želi doći do četvrtog stupnja riječnog prometa, a da bi do toga došla, korito Save i njezina dubina morali bi se povećati i proširiti. ARD navodi da bi to značilo da bi ubrzo oko 400 kilometara prirodnog toka Save i Dunava trebalo biti prošireno.

Naime, s oko 1.200 kvadratnih kilometara površine, Lonjsko polje, pripada ne samo jednom od najvećih zaštićenih područja u Europi već i jednim od najljepših, no, ostvare li se planovi hrvatskog vodnog gospodarstva, tome bi uskoro mogao doći kraj, navodi jedan od najjačih njemačkih medija, ARD, u svom internetskom dnevnom izdanju Tagesschau.de., a kojeg prenosi Deutsche Welle.

Iz priloga je jasno kako bi Hrvatske vode prirodne tokove rijeka mogli pretvoriti u uniformirani kanal, opasan kamenjem i takozvanim obaloutvrdama.

Tko i zašto uopće želi promijeniti prirodni tok Save i ostalih rijeka, te iz kojih interesa , u prilogu njemačkog ARD-a ukratko je objasnio Tibor Mikuška iz Društva za zaštitu ptica i okoliša Hrvatske koji kaže da usprkos očiglednoj nerentabilnosti vlasti planiraju u regulacija Save investirati oko 80 milijuna eura a kasnije još 4 milijuna godišnje za troškove održavanja.

"Ako malo bolje pogledate tko preispituje te zahtjeve, tko ih provjera, tko su ti vještaci, vidjet ćete da su to sve ljudi koji su na ovaj ili onaj način povezani s Uredom za vode. Stvarno možemo reći da je riječ o korupciji u velikom stilu, ja bih rekao - o kriminalu", rekao je za ARD Mikuška a prenosi DW.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.